Coronavirus - România: 4761 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Kovesi, eliberată din funcție. CSM a luat azi decizia

Tuesday, 29 October 2019, 17:12 Sursă: REALITATEA.NET

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a decis să îi trimită președintelui Klaus Iohannis propunerea de eliberare din funcţie a Laurei Codruța Kovesi, procuror la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Biroul teritorial Sibiu, ca urmare a numirii sale în funcţia de procuror-şef european, începând cu de 31 octombrie.

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a decis și rezervarea postului de procuror la DIICOT Sibiu pentru Kovesi.

Kovesi a fost desemnată la șefia Parchetului European, care va avea sediul central în Luxemburg si va fi compus dintr-un procuror-șef și un colegiu de procurori din toate țările participante.

Parchetul European (EPPO), care se așteaptă să fie operațional la sfârșitul anului 2020, va fi o instituție independentă însărcinată cu investigarea, urmărirea penală și aducerea în fața justiției a infracțiunilor împotriva bugetului UE, cum ar fi frauda, corupția sau frauda transfrontalieră cu TVA de peste 10 milioane de euro. Lista infracțiunilor se va putea extinde în viitor pentru a include, de exemplu, faptele de terorism.

Până în acest moment, 22 de state membre s-au alăturat Parchetului European. Cele cinci state care nu participă încă (Suedia, Ungaria, Polonia, Irlanda și Danemarca) se vor putea alătura în orice moment.

Decizia prin care Kovesi devine șefa Parchetului European, semnată la Bruxelles

Decizia de numire a Laurei Codruţa Kovesi în fruntea viitorului Parchet Public European (EPPO) a fost semnată, miercuri 23 octombrie, în cadrul unei ceremonii la sediul Parlamentului European, de preşedintele PE, David Sassoli, şi de ministrul finlandez al afacerilor europene, Tytti Tuppurainen, din partea Consiliului UE, informează legislativul comunitar.


Citeste totul despre:


Alte articole din: ACTUAL
Adaugă părerea ta
Alte articole din: ACTUAL