Coronavirus - România: 19398 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Kovesi a câștigat la CEDO: Decizia Curții Constituționale, abuzivă în cazul revocării de la DNA

Tuesday, 05 May 2020, 11:30 Sursă: realitatea.net

 

Potrivit minutei instantei europene, judecatorii au constatat ca actualului procuror-șef al Parchetului European i-au fost incalcate dreptul la un proces echitabil și dreptul la libera exprimare în cazul revocării de la conducerea DNA.

Fosta șefă a DNA a contestat revocarea din fruntea parchetului. În procesul de la CEDO, Kovesi a susținut că nu a avut ocazia să se apere în instanță, înainte să fie revocată.

Pe 9 iulie 2018, Kovesi a fost demisă după ce Klaus Iohannis a semnat decretul prezidențial de revocare din funcție. Demiterea a fost impusă de Curtea Constituțională care a decis că șeful statului este obligat să o demită pe șefa DNA. CCR a decis că Iohannis a încălcat Constituția când a refuzat să o demită pe Kovesi, în urma cererii din februarie 2018 a ministrului Justiției de la acea vreme, Tudorel Toader. 

În prezent, Laura Codruța Kovesi este șefa Parchetului European. Kovesi si-a preluat noua funcție din 31 octombrie 2019. Decizia de numire în fruntea Parchetului Public European (EPPO) a fost semnată, pe 23 octombrie 2019, în cadrul unei ceremonii la sediul Parlamentului European, de preşedintele PE, David Sassoli, şi de ministrul finlandez al afacerilor europene, Tytti Tuppurainen, din partea Consiliului UE.

Vom reveni cu detalii

Alte articole din: ACTUAL
Adaugă părerea ta
Alte articole din: ACTUAL