Grefierii, în grevă pentru pensiile speciale. NU lucrează luni și marți

Monday, 27 January 2020, 10:37 Sursă: realitatea.net

Autor: Realitatea.NET

 

Grefierii protestează pentru pensia de serviciu. Grefierii au anunțat că protestează față de abrogarea prevederilor care reglementează dreptul la pensia de serviciu a grefierilor în sesiunea extraordinară a Parlamentului României de marți.

Tot mâine, reprezentanții grefierilor vor avea loc o întrevedere între reprezentanţii SNGJ Dicasterial (afiliat la Federaţia Publisind şi membru Blocul Naţional Sindical) şi premierul Ludovic Orban. Ei cer să nu fie eliminate pensiile speciale. 

Grefierii protestează pentru pensia de serviciu. Potrivit unui comunicat de presă, desfășurarea protestelor are loc după cum urmează:

Luni, 27 ianuarie:

- grefierii planificați în ședințe de judecată vor participa numai la judecarea cauzelor urgente și a celor cu arestați, permițând accesul publicului cu doar 5 minute înainte de intrarea completului de judecată și nu vor efectua niciun fel de activități specifice funcției sau alte acte de procedură decât cele pentru soluționarea cauzelor urgente;

- întreg personalul va protesta prin întreruperea totală a activității în intervalul orar 10:00-12:00, timp în care nu va fi efectuat niciun fel de act de procedură sau activitate specifică funcției fiecărui salariat în parte.

Marți, 28 ianuarie:

- grefierii planificați în ședințe de judecată vor participa numai la judecarea cauzelor urgente și a celor cu arestați, permițând accesul publicului cu doar 5 minute înainte de intrarea completului de judecată și nu vor efectua niciun fel de activități specifice funcției sau alte acte de procedură decât cele pentru soluționarea cauzelor urgente;

- întreg personalul va protesta prin întreruperea totală a activității pe tot parcursul zilei – ziua votului în Plen a proiectului de lege privind abrogarea pensiei de serviciu.

„În funcție de soluțiile legislative care vor fi adoptate de către Parlament sau asumate de către Guvern și în urma concluziilor ședinței cu prim-ministrul României, se va întruni Adunarea Generală Extraordinară a SNGJ Dicasterial pentru a hotărî formele de protest ce vor fi asumate în continuare”, mai spun reprezentanții grefierilor.

Grefierii protestează pentru pensia de serviciu.  Grefierii s-au plâns și la Uniunea Europeană:

„În contextul politic intern în care Parlamentul României inteționează să adopte măsuri populiste fără a le verifica din punct de vedere al legalității și constituționalității, precum și fără a avea un impact financiar real asupra bugetului statului, cu scopul ”eliminării” unui drept reglementat inclusiv în Uniunea Europeană și transpus în legislația internă în perioada de preaderare a României la Uniunea Europeană – dreptul la pensia de serviciu a personalului auxiliar de specialitate din instanțe și parchete – ca o compensație acordată pentru instituirea unui regim strict de interdicții și incompatibiliăți, precum și pentru restrângerea unor drepturi, Asociația Grefierilor din România a înțeles să solicite sprijinul organizațiilor internaționale de profil”, mai scriu sindicaliștii grefierilor în adresa trimisă către Uniunea Europeană a Grefierilor. 

Grefierii protestează pentru pensia de serviciu. Protestul a fost anunțat de săptămâna trecută:

„Ne arătăm indignarea împotriva „eliminării” pensiilor de serviciu, denumite „pensii speciale” de către parlamentari pentru a câștiga simpatia electorală a unei mase de oameni dezinformați, spunându-le că ajută bugetul statutului, când, în fapt, eliminarea acestui drept poate avea consecințe negative tocmai în rândul electoratului ce poate deveni oricând justițiabil.

Înțelegem să aducem la cunoștință că, prin aceste decizii populiste, calitatea actului de justiție va avea de suferit, întrucât o atare modificare legislativă este de natură să afecteze siguranța activității desfășurate în sistemul de justiție prin atingerea adusă garanțiilor sociale recunoscute personalului din justiție, fără de care activitatea “autorității judecătorești” nu poate fi organizată și desfășurată”, arată sindicaliștii grefierilor într-un comunicat de presă.

Mai mult decât atât, spune sursa citată, abrogarea numai a unora dintre pensiile de serviciu nu va mai avea impactul financiar anunțat de către inițiatori asupra bugetului statului, întrucât potrivit datelor oficiale ale Casei Naționale de Pensii Publice, în anul 2019, beneficiari ai pensiei de serviciu din rândul acestei categorii profesionale erau 1.800 de persoane, în scădere cu 14 persoane față de anul 2018 (1.814 beneficiari),
„Prin urmare, haosul creat în justiție nu se justifică. Să înțelegem că acești 1800 de pensionari căpușează atât de mult bugetul statului prin pensiile de serviciu de care beneficiază și e absolut necesar să le tăiați, în raport de cele peste 100 de mii pe care le păstrați?”, se întreabă grefierii.

Comunicatul este semnat de Sindicatul Național al Grefei Judiciare Dicasterial, Sindicatul Dreptatea Vrancea, Sindicatul SinJust Bihor, Sindicatul Liber al Lucrătorilor din Justiție ”Grefierul” Alba, Sindicatul Dreptatea Bacău, afiliate la Federația PUBLISIND, în colaborare cu Asociația Grefierilor din România.

Adaugă părerea ta
Comentarii Existente
2020-01-27 11:40:43
Amalia

Desființați această invenție!!!!! Propun să protestam, noi toți ceilalți pensionari, fiindcă aceste "speciale" sau cum le-o mai zice ,diminuează suma banilor cuveniți nouă !!!!! Orice pretenție absurdă poate fi "impachetata " în cele mai stringente necesități ! Să nu uităm că avocații în special,au pregătirea necesară în acest domeniu ! Terminați cu această invenție !!!!!

2020-01-27 11:49:37
alfonso

Sa protesteze cu fluturasii de venituri in mana ! Sa ii vada toata lumea pe super eroii Romaniei ! Ce ii face asa speciali ? Daca nu le place sa schimbe meseria , sa mearga in privat ! Niste profitori ordinari ai golaniilor PSD !

2020-01-27 12:10:05
Caragiale

La ce grad de nesimtire s-a ajuns in societatea romaneasca datorita politicii PSD care a hotarat ca unii sunt mai speciali decat altii. Cum sa fie grefierul mai special decat doctorul care ii salveaza viata, decat profesorul care l-a invatat sa ajunga grefier si exemplele pot continua , ca intr-o societate fiecare categorie profesionala depinde de celelalte, ca daca nu ar fi nevoie de o profesie ar disparea. Oricum nesimtirea vine si din partea celor care solicita pensii speciale. Nu se gandesc ca ei oricum au un salariu mare si implicit o pensie normala mai mare dacat multi din cei care muncesc sa le plateasca lor aceste drepturi "speciale"? Oricum sunt destui de multi care le pot lua locul. Nu le convine sa emigreze ei, sa vada acolo cat de "speciali" sunt.

2020-01-27 13:28:04
Iulia mihai

Obraznicia si fărădelegea merg mâna în mână . Oamenii aceștia se cred mai oameni decât restul lumii. Mâncati, oameni buni , până vă umflați. Veți merge în aceeași țărână cu cei pe care îi disprețuiți .

2020-01-27 13:44:56
Niță Marian

Doctorii, profesorii si inginerii de ce nu ar avea si ei pensii porcești de mari si nemeritate ca ăstia din justiție?

2020-01-27 14:01:35
Ionescu

MULTA NESIMTIRE IN TARA ASTA! Au salarii atat de mari, asadar si pensiile vor fi pe masura. Ce nevoie au de pensie speciala? cum va faceti dvs. treaba d-lor si doamnelor judecatoare, cand sunt atatea ilegalitati, crime ,violuri coruptie in tara asta si lasati infractorii in libertate dupa cativa ani de puscarie? atat va vaitati ca munciti de nu mai puteti...de aceea ati facut meseria asta, sa judecati drept in spiritul legii , sa va faceti treaba cum trebuie deoarece sunteti platiri f.f. bine, toti din sistem, inclusiv grefierii. Stim ca v-ati invatat cu atatea beneficii si va este greu. Te pomenesti ca acum nu va mai faceti treaba deloc. Rusine!

2020-01-27 14:10:49
Brebea Sandu

Ceea ce fac greierii astazi inseamna un santaj ordinar la adresa autoritatilor.Presteaza o munca pe care nimeni nu spune ca nu este usoara dar trebuei s ainteleaga domniile lor ca NIMENI NU ESTE MAI PRESUS D ELEGE.Stimati grefieri din Romania, Romania Nu este o tara bogata ca -si permita sa dea PENSII SPECIALE LA TOATA LUMEA.Si magistratii(procurorii care nu sunt dar sutn bagati in aceeasi oala cu judecatorii ) Nu vor mai vedea PENSII SPECIALE CARE SUNT O JIGNIRE ADUSA TUTUROR ROMANILOR.!!! Obisnuitit-va cu dieia ca veti lua o pensie in fucntie de salariul dumenavoastra pentru ca tot statul va plateste toate darile. Fiti ceva mai modesti si ganditi-va ca in Romania traiesc peste 1,7 milioane de romani care sunt la limita supravietuirii.!!!! Lasati mofturile ca ce s-ar intampla ca toti romanii din aceatsa tara sa faca greva ?

2020-01-27 14:44:23
Iaan Neuu

Asta este santaj sau mi se pare mie? Cei din magistratura stiu mai bine. Va da-ti demisia si sunt locuri libere mai peste tot ca Agenti de paza sau Casiere. Salariu motivant. Posibilitatea de a lucra intr-un colectiv select. program flexibil (aprox 200-220 ore pe luna, fara sarbatori legale, fara vachere de vacanta, fara bonuri de masa, fara concedii medicale, CO de doar 21 zile, etc)

2020-01-27 21:34:30
Udi V.

Un doctor care operează sau un profesor cu elevi are o activitate mai responsabilă decăt un grefier si atunci de ce să aibe ei pensii speciale si alții nu?

Alte articole din: Ultimele Stiri