Coronavirus - România: 68046 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Gazprom, anunț de ultimă oră privind livrările de gaze. Ucraina, vizată

Friday, 09 October 2015, 20:49 Sursă: REALITATEA.NET

"Am ajuns la un acord cu compania ucraineană Naftogaz, potrivit căreia plata, în avans, pentru gazele livrate în luna octombrie va fi făcută astăzi, vineri, 9 octombrie. După efectuarea transferului, în data de 12 octombrie la ora 10,00, Gazprom va relua livrările de gaze spre Ucraina", a declarat Alexei Miller.

Separat, compania ucraineană de stat, Naftogaz, a informat că, în luna octombrie, intenționează să cumpere două miliarde de metri cubi de gaze naturale din Rusia adăugând că a transferat în avans banii pentru această cantitate către Gazprom.

"Am trimis banii în avans", a declarat o purtătoare de cuvânt de la Naftogaz, fără a preciza însă care este prețul plătit de Ucraina pentru gazele naturale rusești.

În luna iulie a acestui an, Gazprom a oprit livrările de gaze naturale spre Ucraina după ce Kievul nu a putut să plătească în avans fondurile necesare pentru achizițiile de gaze. Luna trecută, după mai multe luni de negocieri, cele două părți au ajuns la o soluție de compromis cu privire la așa-numitul 'pachet de iarnă' care să permită aprovizionarea cu gaze naturale rusești a Ucrainei, în perioada octombrie-martie.

Anul trecut, un astfel de 'pachet de iarnă', încheiat în octombrie 2014 printr-o mediere europeană, a permis Ucrainei să depășească iarna fără probleme majore, după ce anterior Moscova a tăiat în mod provizoriu gazul pentru Kiev, pe fondul conflictului separatist din estul Ucrainei.

Gazprom, cel mai mare producător mondial de gaze naturale, asigură o treime din necesarul de gaze naturale al Europei, iar jumătate din aceste livrări trec prin Ucraina.


Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL