Fraudă cu reţete FICTIVE la farmacie: grup infracţional format din 50 de persoane, destructurat

Thursday, 13 August 2015, 17:11, Sursă: REALITATEA.NET

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) au efectuat percheziţii de amploare la Spitalul Clinic Municipal "Dr. Gavril Curteanu" Oradea, la farmacii şi la cabinete medicale individuale, într-un dosar de înşelăciune, evaziune fiscală şi fals.

Cele 67 de descinderi au fost realizate în data de 27 noiembrie 2014, în Oradea şi judeţul Bihor, şi au vizat destructurarea unui grup infracţional format din 50 de persoane, specializat în infracţiuni de evaziune fiscală, înşelăciune şi fals.  

"Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul  Teritorial Oradea  împreună cu ofiţerii de poliţie judiciară din cadrul Brigăzilor de Combatere a Criminalităţii Organizate Oradea, Cluj-Napoca, Timişoara şi cu sprijinul Direcţiei Regionale Antifraudă Fiscală nr. 6 Oradea au efectuat în data de 27 noiembrie 2014 67 de percheziţii domiciliare pe raza municipiului Oradea şi judeţul Bihor ( Spitalul Clinic Municipal „Dr. Gavril Curteanu” Oradea - Secţia Oncologie, mai multe farmacii şi  cabinete medicale individuale ale unor medici de familie), în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unui grup infracţional format din 50 persoane, specializat în infracţiuni de evaziune fiscală, înşelăciune şi fals", se arată în comunicatul DIICOT.

Potrivit procurorilor, în perioada 2012-2014 membrii grupării au generat activităţi de fraudare a Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate

Fraudarea s-a realizat prin creşterea artificială a cuantumului vânzărilor aferente "medicamentelor cu şi fără contribuţie personală utilizată în tratamentul ambulatoriu" (TA) şi a "medicamentelor şi materialelor sanitare specifice", care se acordă pentru tratamentul  în ambulatoriu al bolnavilor incluşi în unele programe naţionale cu  scop curativ (PNS) şi implicit a sumelor raportate şi ulterior decontate Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

Oamenii legii au arătat că prejudiciul cauzat este în valoare de aproximativ 700.000 euro, fiind eliberate peste 14.000 de reţete fictive.

La sediul D.I.I.C.O.T – ST Oradea au fost aduse, astăzi, 13 august 2015, 20 de persoane în vederea audierii, urmând a fi dispuse măsuri legale în cauză.