Coronavirus - România: 18070 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Francul elvețian, la un nivel record. Euro trece pragul de 4,5 lei, dolarul crește semnificativ

Thursday, 15 January 2015, 12:40 Sursă: REALITATEA.NET

Leul s-a depreciat semnificativ fată de cele mai importante valute. Francul elveţian a fost cotat de banca centrală la 4,3287, euro și dolarul continuă să crească. Cursul anunţat de BNR pentru dolar a urcat joi la 3,8510 lei, în timp ce cursul pentru euro a depăşit 4,5 lei, cel mai ridicat din ultima săptămână.

Saltul brusc al francului se petrece ca urmare a unei decizii a Băncii Centrale a Elveției de a renunța la plafonul minim de 1,2 franci pentru un euro.

În aceste condiții, francul sare "peste noapte" de la cursul de 3,74 de miercuri la un curs de aproape 5 lei pentru un franc.

Foarte mulți români sunt împrumutați în franci elvețieni, iar deprecierea leului în raport cu francul îi afectează în mod serios.

Din totalul românilor care au credite, 5% sunt împrumutați în franci elvețieni, spune consilierul BNR Adrian Vasilescu.

Pe piața interbancară, francul elvețian a ajuns chiar la 6,5 lei pentru un franc.

"Este o veste foarte neplăcută pentru zecile de mii de creditați în franci elvețieni", spune avocatul Adrian Cuculis, specializat în procese legate de abuzurile băncilor.

Depreciere de 30% față de euro

Francul elveţian s-a apreciat joi cu 30% faţă de euro, atingând un nivel record, după ce banca centrală a Elveţiei a decis să renunţe la plafonul minim de schimb valutar, considerând că existenţa sa nu mai este justificată, potrivit Mediafax.

Francul se tranzacţiona la 92 de centime pentru un euro la Londra, la 9:53, după ce a atins nivelul record de 85,17 centime pentru un euro, relatează Bloomberg.

De asemenea, moneda elveţiană a crescut cu 26% faţă de dolar, la 81 de centime pe unitate.

Banca Naţională a Elveţiei a decis joi să renunţe la plafonul cursului de schimb de minimum 1,2 franci pe euro, măsură pe care instituţia a adoptat-o în luna septembrie 2011, pentru a proteja economia elveţiană de criza datoriilor suverane din zona euro.Citeste totul despre:


Alte articole din: ACTUAL
Adaugă părerea ta
Alte articole din: ACTUAL