Ciuhandu, fostul primar al Timișoarei, de la martor la acuzat în dosarul echipei Poli Timișoara

Monday, 14 September 2015, 09:17 Sursă: Agerpres

UPDATE 13.15: Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de Gheorghe Ciuhandu, la data faptelor primar al Municipiului Timișoara, Ioan Cojocari, secretar al Consiliului Local Timișoara și Delia-Ileana Dumitru, consilier juridic, în sarcina cărora s-a reținut infracțiunea de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

În ordonanţa de efectuare a urmăririi penale se arată că, în cursul anului 2008, Gheorghe Ciuhandu, la acea dată primar al Municipiului Timişoara, şi Ioan Cojocari, secretar al Consiliului Local Timișoara, au încălcat normele legale în vigoare ce reglementează posibilitatea acordării de sume de la bugetul Consiliului Local Timişoara în contul S.C. POLITEHNICA TIMIŞOARA S.A. (fostă S.C. FOTBAL CLUB TIMIŞOARA S.A., fostă S.C.  POLITEHNICA 1921 ŞTIINŢA TIMIŞOARA & INVEST S.A.). Ulterior, au semnat împreună cu Delia-Ileana Dumitru, consilier juridic şi cu alte persoane din cadrul Primăriei Timişoara, documentul intitulat „Contract de asociere”, în baza căruia era alocată anual, pe o perioadă de 3 ani, suma de 9.000.000 lei, „pentru sprijinirea echipei de fotbal Politehnica Ştiinţa Timişoara”.

Potrivit Legii sponsorizării, acordarea unei sume de bani unei persoane juridice de drept privat ce are scop lucrativ şi urmăreşte obţinerea juridice de drept privat ce are scop lucrativ şi urmăreşte obţinerea unui profit nu se putea efectua cu titlu de sponsorizare.

Pentru a da o formă aparentă de legalitate intenţiei de acordare a unor sume de bani echipei de fotbal Politehnica 1921 Ştiinţa Timişoara (denumirea din acel moment a entităţii sportive) s-a procedat la aplicarea în mod nelegal, indirect, a Legii educaţiei fizice şi sportului, nr. 69/2000 şi a normelor de aplicare ale acesteia, în scopul mascării nelegalităţii acordării unei finanţări nerambursabile aceluiaşi club sportiv.

“Acordarea unor sume de bani în mod abuziv şi contrar prevederilor legale în vigoare, în perioada 2008-2011 din bugetul local al municipiului Timişoara, în cuantum total de 27.100.000 lei, către S.C. POLITEHNICA TIMIŞOARA S.A. (fostă S.C. FOTBAL CLUB TIMIŞOARA S.A., fostă S.C. POLITEHNICA 1921 ŞTIINŢA TIMIŞOARA & INVEST S.A.), sume acordate cu încălcarea principiului oportunității ce guvernează derularea şi funcţionarea activităţilor circumscrise normelor dreptului administrativ, nu au servit intereselor comunităţii, ci doar pe acelea ale unui grup privat de interese organizat în jurul S.C. POLITEHNICA 1921 ŞTIINŢA TIMIŞOARA & INVEST S.A., finanţarea fiind astfel ilegală”, se arată în ordonanța procurorilor.

Aspectele de ilegalitate au fost reţinute şi de Camera de Conturi a Judeţului Timiş, cu ocazia îndeplinirii misiunii de audit financiar, prin care s-a imputat persoanelor responsabile suma de 27.100.000 lei.

Primăria municipiului Timişoara a formulat contestaţie faţă de raportul  Curţii de Conturi a României, dar aceasta a fost respinsă, decizia   Curţii de Apel Timişoara rămânând definitivă .

În vederea recuperării prejudiciului, în cauză s-a dispus măsura sechestrului asigurător asupra unui imobil aparţinând lui Gheorghe Ciuhandu şi asupra conturilor bancare aparţinând lui Ioan Cojocari, până la concurența sumei de 27.100.000 lei, reprezentând valoarea prejudiciului.

În dosar se efectuează acte de urmărire penale și față de alte persoane.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

El va fi audiat ca martor în dosarul ce privește finanțarea clubului de fotbal Poli Timișoara cu bani de la bugetul local în perioada în care președintele clubului era Marian Iancu, potrivit Agerpres. 

În același dosar, procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au dispus trimiterea în judecată pe numele lui Constantin Ostaficiuc, fost președinte al Consiliului Județean (CJ) Timiș, și lui Gheorghe Chivorchian, secretar general al Federației Române de Fotbal (FRF), dar și a altor funcționari publici, pentru finanțarea ilegală a clubului de fotbal Poli Timișoara.

Astfel, potrivit comunicatului DNA, Constantin Ostaficiuc și Petrișor Nădăștean, președinte al CJ Timiș, respectiv secretar al județului Timiș, la data faptelor, au fost trimiși în judecată pentru săvârșirea infracțiunii abuz în serviciu, în formă continuată.

Totodată, pe numele funcționarilor publici, la momentul săvârșirii faptei, Răzvan Hrenoschi, Octavia Daniela Pepa, Sabin Dan Cionvică, Petru Borza, Marian Mircea Mihuț s-a dispus măsura trimiterii în judecată pentru infracțiuni de complicitate la abuz în serviciu în formă continuată.

Aceeași măsură s-a dispus și în cazul lui Gheorghe Haic Chivorchian, Ion Negrei și Ioan Liviu Roșca, persoane cu funcții de conducere în cadrul SC FC Politehnica Timișoara SA, pe numele cărora s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de complicitate la abuz în serviciu în formă continuată și fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit de procurori se arată că, în perioada 2008-2011, Constantin Ostaficiuc și Ioan Nădăștean, profitând de funcțiile pe care le ocupau (președinte al Consiliului Județean Timiș și respectiv secretar al județului Timiș), în mod abuziv și contrar prevederilor legale în vigoare, au aprobat și dispus alocarea și plata, cu sprijinul celorlalți coinculpați, din bugetul județului Timiș, a sumei de 9.950.000 lei către S.C. Politehnica Timișoara S.A. (fostă S.C. Politehnica 1921 Știința Timișoara & Invest S.A.), în condițiile în care potrivit reglementărilor în vigoare, finanțarea structurilor sportive de drept privat din bugetele publice este limitată la entitățile fără scop lucrativ, fiind excluse societățile comerciale al căror scop este obținerea unui profit, în cazurile în care sursa de finanțare o reprezintă sume de bani ce provin din fonduri publice.

În cuprinsul acelorași prevederi legale este menționat faptul că este permisă doar susținerea unor activități care nu urmăresc realizarea unor beneficii, doar de către beneficiarul sumei de bani. S.C. Politehnica 1921 Știința Timișoara & Invest S.A, devenită ulterior S.C. Politehnica Timișoara S.A. nu era inclusă în categoria acestor entități, dat fiind forma de organizare a acesteia în societate pe acțiuni.

În concret, s-a reținut că Ostaficiuc și Nădăștean, cu știință, au inițiat procedurile de obținere și apoi au avizat favorabil hotărârea Consiliului Județean Timiș nr. 39/03.04.2008, în baza căreia, la data de 03.04.2008 s-a semnat protocolul de colaborare între Consiliul Județean Timiș și S.C. Politehnica 1921 Știința Timișoara & Invest S.A. (societate care ulterior și-a schimbat denumirea), având ca obiect susținerea echipei de fotbal S.C. Politehnica 1921 Știința Timișoara & Invest S.A., invocând ca și considerent social, necesitatea realizării proiectului de ridicare a nivelului performanței sportive și asigurarea condițiilor de accedere și participare la competițiile de club UEFA.

Aceste documente au fost încheiate în condițiile în care inculpații au cunoscut faptul că nu exista o bază legală, întrucât societatea respectivă nu se încadra în categoria beneficiarilor finanțării, fiind o societate pe acțiuni de drept privat, al cărei scop era obținerea de profit în interesul unui număr restrâns de persoane, așadar nu era o societate fără scop lucrativ ce are ca obiect dezvoltarea sportului de masă.

În derularea activității infracționale concepute de Constantin Ostaficiuc și Ioan Nădăștean, aceștia au fost sprijiniți de Marian Mircea Mihuț, Sabin Dan Cionvică, Petru Borza și Octavia Pepa care și-au încălcat atribuțiile de serviciu și au întocmit, avizat și semnat, cu încălcarea atribuțiilor legale, actele necesare efectuării plăților de către Consiliul Județean Timiș, fără a avea documentele justificative prevăzute de lege.

Astfel, în perioada 2008-2011, în baza contractului semnat, Consiliul Județean Timiș, cu încălcarea prevederilor legale, a acordat S.C. Politehnica Timișoara S.A. (fostă S.C. Politehnica 1921 Știința Timișoara & Invest S.A.), din bugetul județului, suma de 9.950.000 lei, sumă ce constituie un prejudiciu adus bugetului Consiliului Județean Timiș.

Mai mult, alocarea sumelor de bani era condiționată de îndeplinirea obligațiilor de plată restante și la termen ale S.C. Politehnica Timișoara S.A. față de Consiliul Județean Timiș, obligații ce s-a constatat că nu au fost îndeplinite, entitatea beneficiară înregistrând datorii semnificative la bugetul județean tocmai din categoria celor menționate în protocol, atât la momentul încheierii protocolului cât și a actelor adiționale prin care acesta a fost prelungit ulterior pentru alte perioade bugetare.

Datoriile restante erau cunoscute de factorii de decizie din cadrul C.J. Timiș, atât la data semnării protocolului, cât și la momentul semnării actelor adiționale de prelungire a protocolului pentru următoarele perioade bugetare.

Din probele existente la dosarul cauzei a rezultat faptul că, după aprobarea finanțării, în scopul întocmirii și efectuării înregistrărilor financiar contabile de către angajații Consiliul Județean Timiș a sumelor de bani virate către firma respectivă, Gheorghe Haic Chivorchian, Ioan Negrei și Ioan Liviu Roșca, pentru a sprijini activitatea infracțională a angajaților respectivi, au prezentat și depus documente false din care rezulta că sumele de bani acordate au fost utilizate pentru achitarea drepturilor de natură salarială sau asimilată veniturilor către jucătorii de fotbal legitimați la clubul de fotbal respectiv.

În realitate, sumele alocate de la bugetul județean Timiș au fost folosite în alte scopuri decât destinația stabilită prin protocol, fiind astfel acoperite cheltuieli ale S.C. Politehnica Timișoara S.A. care nu aveau legătură cu activitatea echipei de fotbal, în condițiile în care, între destinațiile stabilite prin protocolul de colaborare a sumelor alocate (sume cu destinație specială - „exclusiv pentru acoperirea cheltuielilor echipei de fotbal”) și utilizarea lor efectivă, conform datelor din Trezoreria Timișoara, nu exista corespondență. Astfel, banii au fost direcționați în alte scopuri (plăți de penalități contractuale și chirii, în relația cu același Consiliu Județean, plăți prin executare silită efectuată de organele fiscale ale Ministerului Finanțelor Publice etc.).

În cauză, procurorii au dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra bunurilor imobile ce aparțin Constantin Ostaficiuc, Petrișor Ioan Nădăștean, Răzvan Hrenoschi, Marian Mircea Mihuț, Liviu Ioan Roșca și Sabin Dan Cionvică.

De asemenea, au mai fost aplicate popriri asupra conturilor bancare deschise pe numele Petrișor Ioan Nădăștean și Constantin Ostaficiuc.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Timiș cu propunerea de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații.

Alte articole din: ACTUAL
Adaugă părerea ta
Alte articole din: ACTUAL