Fostul preşedinte brazilian Luiz Inacio Lula da Silva, condamnat pentru corupţie, va fi eliberat

Friday, 08 November 2019, 23:44 Sursă: REALITATEA.NET

O instanţă judiciară din Brazilia a decis, vineri seară, eliberarea din închisoare a fostului preşedinte Luiz Inacio Lula da Silva, informează cotidianul Globo, potrivit AFP, preluata de Agerpres.

Judecătorul Danilo Pereira Júnior, de la Tribunalul federal Curitiba, a acceptat cererea lui Luiz Inacio Lula da Silva de a fi eliberat.

Legislaţia braziliană prevedea până acum că orice persoană condamnată în apel trebuie încarcerată, dar Curtea Supremă de Justiţie a decis că o persoană va ajunge la închisoare doar printr-o decizie judiciară definitivă.

Magistraţii acesteia au declarat joi seară ca neconstituţională prevederea conform căreia o persoană poate fi încarcerată înainte de epuizarea tuturor căilor de atac, după ce condamnarea a fost confirmată în apel.

Decizia ar putea implica eliberarea a încă aproape 5.000 de deţinuţi,  nu automat, pentru ca fiecare caz urmeaza să fie evaluat de un judecător de aplicare a pedepselor.

Lula are 74 de ani si ispăşeşte o pedeapsă de 8 ani şi 10 luni de detenţie, a fost încarcerat în aprilie 2018, la scurt timp după condamnarea sa în apel, chiar dacă mai are dreptul la recurs în faţa unor instanţe superioare.

Imediat după anunţarea deciziei Curţii Supreme, avocaţii lui Lula au declarat că vor cere 'eliberarea fostului preşedinte încarcerat în mod injust de 579 de zile'.

Printre deţinuţii care ar putea fi puşi în libertate se află zeci de persoane condamnate, ca şi fostul preşedinte, în ancheta anticorupţie 'Lavage Express'.

Lula a fost acuzat că a beneficiat de un apartament de lux într-o staţiune turistică în apropiere de Sao Paolo, în schimbul acordării de contracte unei companii din grupul de construcţii BTP Odebrecht.

Fostul preşedinte şi-a declarat în permanenţă nevinovăţia, afirmând că este victima unui complot pentru a-l împiedica să revină la putere.

Lula era favorit în sondaje pentru alegerile prezidenţiale din octombrie 2018, la care nu a putut însă în cele din urmă să participe, asistând neputincios la victoria extremistului de dreapta Jair Bolsonaro.

Eliberarea lui Lula ar modifica scena politică din Brazilia, unde opoziţia nu îşi mai face practic auzită vocea după instalarea în funcţie a lui Bolsonaro în ianuarie. Lula are în continuare milioane de simpatizanţi, mai ales în nord-estul defavorizat, mai scrie AFP, preluata de Agerpres.

Alte articole din: ACTUAL
Adaugă părerea ta
Alte articole din: ACTUAL