Coronavirus - România: 55241 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Fondul European de Apărare, cu peste o treime mai mic decât cel preconizat

Tuesday, 21 July 2020, 21:55 Sursă: Realitatea.net, Agerpres

Fondul European de Apărare, promovat de Franța, nu a fost agreat de toate statele membre ale UE. Suma alocată a rezultat în urma intenselor negocieri, care au durat patru zile, privind bugetul multianual al blocului comunitar și fondul de relansare post-pandemie.

Bugetul multianual adoptat marţi de şefii de stat şi de guvern este exprimat în preţuri constante din 2018. Cele 13 miliarde de euro promise de Comisie corespund sumei de 11 miliarde de euro în preţuri constante din 2018. Prin urmare, bugetul alocat în final pentru EDF va fi cu mai mult de o treime mai mic faţă de suma preconizată, notează Agerpres.

Obiectivul fondului este ”să favorizeze competitivitatea, eficacitatea şi capacitatea de inovare a bazei industriale şi tehnologice a apărării europene, susţinând acţiuni de colaborare şi de cooperare transfrontalieră în întreaga Uniune, în fiecare etapă a ciclului industrial al produselor şi tehnologiilor de apărare.”

EDF a fost susținut și de Germania, Italia sau Spania, care, înaintea summitului, au transmis că este ”esenţial pentru finanţarea şi consolidarea cercetării şi capacităţilor de dezvoltare care vor consolida abilitatea UE de a face faţă multiplelor crize şi ameninţări mondiale”.

O reducere mai mică față de propunerile inițiale a fost aprobată însă la bugetul pentru acţiuni spaţiale, care va avea o valoare de 13,3 miliarde de euro. Propunerile inițiale prevedeau o alocare de 14 miliarde de euro în acest sens. Din total, opt miliarde de euro vor fi destinate sistemului european de navigaţie prin satelit Galileo şi 4,8 miliarde, programului de observare Terre Copernicus.

Bugetul total al UE pentru 2021-2027 va avea o valoare de 1.074 miliarde de euro.Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL