Finanţele nu pot ascunde deficitul sub preş. Gaura din buget, adevărata "gafă" a premierului Dăncilă

Friday, 27 July 2018, 10:19 Sursă: REALITATEA.NET

Deficit uriaş în primele șase luni din 2018, comparabil doar cu cel din perioada de recesiune. Finanțele au publicat un document pe site, apoi l-au retras. În cele din urmă, vineri dimineaţa au republicat execuţia bugetară, chiar dacă cifrele sunt semnalul unui adevărat dezastru financiar: Guvernul Dăncilă a reuşit dublarea deficitului bugetar într-o singură lună!

Adaugă părerea ta

Premierul Viorica Dăncilă a prezentat recent un bilanţ pozitiv al primelor şase luni ale guvernării sale, dar execuţia bugetară pe primul semestru aruncă în aer orice estimare optimistă şi trage un semnal de alarmă fără precedent.

Deficitul bugetar a crescut de la 0,88% în mai, la 1,61% în iunie, conform datelor publicate Ministerul Finanţelor, în timp ce anul trecut, în aceeași perioadă, România avea un deficit de 0,73% din PIB!

Practic, deficitul uriaş după primele 6 luni este comparabil cu cel din perioada similară a anului 2010 (!), când România se afla încă în criză economică, nu ca în prezent când avem cea mai mare creştere din UE.

Adevărata gafă a premierului Dăncilă este iresponsabilitatea cu care a permis să fie făcută praf balanţa dintre venituri şi cheltuieli, într-un context de creştere economică record. Banii nu s-au dus către investiţii, ci în gaura "pomenilor" de tip electoral.

„Problema bugetului este că veniturile nu mai pot creşte, nu au de unde, pentru că econo­mia încetineşte, cum era previzibil, în vreme ce chel­tuielile angajate cu greu pot fi date înapoi. În acest context, reduta deficitului fiscal de 3% din PIB nu mai poate fi apărată. Sau poate fi apărată cu grele sacrificii. Eu cred că deficitul va fi de­pă­şit", comentează economistul Aurelian Dochia, citat de ZF.ro.

Informația despre explozia deficitului bugetar apare la doar câteva zile după bilanţul triumfalist al premierului Dăncilă şi a fost confirmată în cele din urmă de Ministerul Finanţelor.

Lucrurile „au luat-o razna", cometează şi economistul Dragoş Cabat. "Îmbujorată şi înzorzonată, premierul Dăncilă ne prezenta, în urmă cu câteva zile, un tablou al economiei duduind de bucurie: venituri în plus la buget, plus 12%, lefuri mâncate cu polonicul, investiţii fără număr. Atât i s-a turnat în urechi mângâieri, încât "Împărăteasa" chiar a crezut că a primit, odată cu şefia Guvernului, haine noi. Nu a trecut o săptămână şi totul s-a prăbuşit", a scris şi editorialistul Iulian Anghel.

Potrivit execuţiei bugetare, primele șase luni s-au încheiat cu un deficit de 14,97 miliarde lei. În termeni nominali, suma este de două ori mai mare decât cea de la finalul lunii iunie 2017. Totuși, instituția spune că ținta de deficit programată pentru această perioadă era de 2,21% din PIB. Asta în condițiile în care până acum nu a spus că are o astfel de țintă, cu excepția celei pe întreg anul.

Veniturile bugetului general consolidat, în sumă de 132,04 miliarde lei, reprezentând 14,2% din PIB, sunt cu 12,6% mai mari, în termeni nominali, față de aceeași perioadă a anului precedent. Dacă s-ar scădea cele cinci miliarde de lei subvenţii, din veniturile consolidate, la şase luni, creşterea ar fi de doar 4,2%.

S-au înregistrat scăderi ale încasărilor din impozitul pe salarii și venit cu 21,5% pe fondul reducerii, începând cu 1 ianuarie 2018, a cotei impozitului pe venit de la 16% la 10%, măsură care s-a reflectat în încasări începând cu luna februarie 2018.

Alte articole din: ECONOMIE