Coronavirus - România: 31381 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Expert anticorupție: Stăm foarte prost la executarea hotărârilor judecătorești de către ANAF

Wednesday, 03 December 2014, 20:21 Sursă: REALITATEA.NET

"Cred că, pentru moment, cel mai important lucru pe care România trebuie să-l rezolve este creșterea ratei de executare a deciziilor de confiscare, pronunțate de instanțe. Iar, al doilea lucru, la fel de important, în opinia mea, este ca România să pună la punct un mecanism de administrare reală a bunurilor sechestrate, pe durata procesului penal și de administrarea bunurilor confiscate, la sfârșitul procesului penal, pentru a ne asigura că dacă se pune un sechestru, pe parcursul procedurii penale, peste trei-patru ani când se termină procesul penal mai avem ce se executăm", a declarat Laura Ștefan.

Totodată, expertul anticorupție a evidențiat faptul că " în legislația românească, nimeni din sistemul judiciar, după pronunțarea hotărârii judecătorești de condamnare, nu mai verifică ce se întâmplă mai departe, daca ea într-adevăr este pusă în executare".

"Un alt motiv care mie mi se pare la fel de serios este faptul că, în legislația românească, nimeni din sistemul judiciar după pronunțarea hotărârii judecătorești de condamnare nu mai verifică ce se întâmplă, mai departe, dacă ea într-adevăr este pusă în executare. Într-un fel, sistemul judiciar merge pe buna-credință. Adică are încredere în puterea executivă că într-adevăr își va face treaba. În acest moment, după cum vedem, puterea executivă performează prost", a mai spus Laura Ștefan.

Expert Forum a publicat miercuri, în cadrul unei dezbateri organizate împreună cu fundația Freedom House, pe tema recuperării bunurilor provenite din infracțiuni, un raport care subliniază "rata scăzută a punerii în executare a deciziilor judecătorești de către ANAF".

"Rata mică a punerii în executare de către ANAF a deciziilor definitive de executare e un motiv de îngrijorare atât pentru reprezentanți ai sistemului judiciar, cât și pentru observatori externi. Se invocă deficiențe procedurale legate de responsabilitățile actorilor instituționali, în procedura punerii în executare a deciziilor definitive. Au existat și discuții legate de prescriptibilitatea sau nu a punerii în executare a măsurii confiscării. Este urgent să se elimine aceste deficiențe procedurale", se arată în analiza Expert Forum.

 

Mai multe pe HotNews.

Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL