„Este un fenomen deosebit ceea ce s-a întâmplat ieri (n. red. - luni), dar, din păcate, în ultimii ani există o tendinţă clară ca pe durate scurte fenomenele meteorologice specifice verii să devină deosebit de intense, de extreme, mai dese şi cu urmările pe care le-am văzut. Deci, măcar o dată într-o vară avem în fiecare din zonele ţării cel puţin un astfel de episod foarte sever. De data aceasta s-a întâmplat în Capitală, au fost elemente favorizante, în primul rând temperatura foarte ridicată, au fost 32 de grade ieri în Capitală, o temperatură foarte ridicată pentru începutul lunii iunie. Pe de altă parte, umezeala din aer foarte mare în urma episodelor repetate de ploaie din ultima perioadă, o structură a aerului foarte instabilă, cu o uşoară pătrundere de aer mai rece în straturile mai înalte, foarte cald la sol, deci multe elemente care preconizau apariţia unor manifestări de instabilitate în această parte de ţară, de astfel au fost acestea şi argumentele emiterii codului galben general, pentru judeţe din jumătatea de sud a teritoriului”, a explicat Florinela Georgescu la un post TV.
Ministrul Mediului, despre furtuna care a mătruat Bucureștiul: ”E din seria fenomenelor istorice, unul la mulţi ani”
Directorul de prognoze al ANM a reamintit că o furtună similară celei de luni, din Capitală, a avut loc şi vara trecută, în aceeaşi perioadă a anului, când cantităţile de apă căzute au totalizat 70 de litri pe metrul pătrat, dar atunci a fost şi cu grindină de mari dimensiuni, ceea ce a făcut ca fenomenul de anul trecut să fie mai sever decât cel actual.
Georgescu a spus că luni cantităţile de apă căzute în Capitală, măsurate atât la staţiile meteo, cât şi la pluviometrele Apanova, au fost între 40 şi 70 de litri pe metru pătrat, totul într-un interval extrem de scurt, de o oră - o oră şi jumătate.
Traficul aerian din București, dat peste cap de furtună. Mai multe aeronave au rămas la sol
„Sigur, sunt cantităţi foarte mari, inclusiv la staţiile meteo. Ca urmare a acestei cantităţi foarte mari de apă, canalizarea nu a făcut faţă şi de aceea străzile au fost inundate. Este, de altfel, un lucru cunoscut, că marile oraşe nu sunt, în general, pregătite pentru astfel de evenimente. Suntem expuşi sau există pericolul ca urmările fenomenelor meteo de această natură să fie unele mai mari în localităţile mari, pentru că s-a construit foarte mult în ultimele decenii şi reţeaua de canal nu a ţinut şi ea pasul cu dezvoltarea oraşului”, a arătat expertul ANM.
Meteorologul susține că nu există posibilitatea luării unor măsuri sau remedierii acestei situaţii foarte rapid aşa încât verile următoare să poată fi trecute mai uşor.
„Vara aceasta abia a început, nu este exclus ca în următoarele luni să mai avem furtuni care să fie urmate de astfel de efecte”, a subliniat Florinela Georgescu.
Întrebată dacă mai sunt de aşteptat astfel de fenomene în următoarea perioadă, aceasta a spus că, deocamdată, instabilitatea va fi mai redusă în următoarele zile, pentru că furtuna de ieri a fost asociată şi cu o pătrundere a unei mase de aer mai rece.
„E foarte puţin probabil să se repete evenimentul de ieri, aş putea spune, nu neapărat în această săptămână, dar nici în următoarele două, trei săptămâni, aşa cum arată estimările pentru următoarele patru săptămâni, am putea avea un regim al temperaturilor mai apropiat de normă şi atunci scade probabilitatea de apariţie a fenomenelor foarte severe. Nu excludem complet această posibilitate, dar, şi din experienţa anilor trecuti, astfel de extreme se întâmplă totuşi destul de rar”, a mai spus Florinela Georgescu.
Furtuna puternică care s-a abătut luni, 9 iunie 2025, asupra Capitalei și județului Ilfov a lăsat în urmă un peisaj haotic, marcat de străzi inundate, copaci prăbușiți și zeci de mașini avariate. Potrivit unei actualizări transmise marți dimineață, la ora 06:00, de ISU București-Ilfov, pompierii au intervenit în nu mai puțin de 598 de cazuri în doar câteva ore.
* 498 de cazuri în București, după cum urmează: - 126 de copaci căzuți și 10 elemente de construcție desprinse (în urma cărora au fost avariate 63 de autoturisme); - 362 de acumulări de apă (45 de străzi, 48 de gospodării, 162 de subsoluri și demisoluri, 16 garaje, 89 de locuințe și alte 2 construcții ).
* 100 de cazuri în Ilfov după cum urmează: - 30 de copaci și 8 elemente de construcție (în urma cărora au fost avariate 5 autoturisme). - 62 de acumulări de apă (o stradă, 10 gospodării, 3 subsoluri, 46 de locuințe și alte 2 construcții).