Eurovision 2016, primul scandal. Un cântăreţ cu piese antisemite şi homofobe reprezintă Germania

Saturday, 21 November 2015, 14:19 Sursă: REALITATEA.NET

Xavier Naidoo, un cântăreţ R&B cu origini indiene şi africane, ale cărui albume s-au vândut în milioane de copii, a fost ales, joi seară, de postul public de televiziune german ARD, să reprezinte Germania la ediţia de anul viitor a concursului Eurovision, ce va avea loc în oraşul suedez Stockholm. Această alegere a generat însă numeroase critici pe reţelele de socializare şi în presa tradiţională.

"Este oare Xavier Naidoo cel mai potrivit artist pentru concursul Eurovision?", se întreba tabloidul Bild pe prima pagină a ediţiei sale de vineri, invitând cu această ocazie celebrităţile şi politicienii din Germania să îşi exprime părerile în legătură cu această chestiune, scrie Mediafax.

Un cântec lansat de Xavier Naidoo în 2012, intitulat "Wo sind", a fost aspru criticat de public, mass-media, politicieni şi asociaţii pentru drepturile omului din Germania, întrucât sugera că homosexualii sunt pedofili.

În cadrul evenimentelor organizate anul trecut pentru a celebra reunificarea Germaniei, Xavier Naidoo a participat la un marş al grupării Reichsbuerger, ai cărei membri susţin înfiinţarea unui nou Reich German, bazat pe frontierele din 1937, care includ teritorii vaste din Polonia şi din câteva foste republici sovietice.

"Atât artistul în sine, cât şi decizia respectivă sunt de necrezut!", a declarat Johannes Kahrs, un politician din Partidul Social Democrat, partener în coaliţia de guvernare condusă de cancelarul Angela Merkel.

Nicole, o cântăreaţă germană, care a câştigat pentru prima dată concursul Eurovision pentru ţara ei, în 1982, este de altă părere: "Sunt sigură că Xavier va fi un reprezentant de valoare la Eurovision. Îmi place mult muzica lui şi mi se pare minunat faptul că un artist consacrat are curajul de a concura pe o scenă internaţională".

Într-un cântec pe care l-a lansat după criza financiară din 2008, Xavier Naidoo s-a referit la familia bancherilor Rothschild, ce are origini evreieşti-germane, cu apelativul "Baronii Deadschild", folosind, de asemenea, cuvântul "schmock", un termen peiorativ în idiş.

"Consider că alegerea lui este una problematică", a spus la rândul ei Anetta Kahane, reprezentantă a Amadeu Antonio Foundation, o asociaţie care militează pentru drepturile omului. "Îl cunosc personal. E un tip de treabă. Dar asta nu e de ajuns. Trebuie să lămurească în mod public discrepanţa dintre cine este în realitate şi versurile pe care le compune".

Răspunzând criticilor apărute după desemnarea sa ca reprezentant al Germaniei la Eurovision 2016, Xavier Naidoo s-a distanţat de gruparea Reichsbuerger, prin intermediul unei declaraţii în care a spus că doreşte o Germanie "liberală şi primitoare".

Germania a terminat concursul Eurovision din acest an cu zero puncte. Această ţară a câştigat însă competiţia în 2010.

Telespectatorii germani vor alege în luna februarie cântecul pe care Xavier Naidoo îl va interpreta la Eurovision 2016 dintr-o serie de şase piese care vor fi compuse pentru artistul german.

Cea de-a 61-a ediţie a Eurovision Song Contest se va desfăşura la Globe Arena din Stockholm.

Semifinalele Eurovision 2016 vor avea loc pe 10 şi 12 mai, iar marea finală a competiţiei se va desfăşura pe 14 mai, potrivit site-ului oficial al concursului.

Alte articole din: ACTUAL
Adaugă părerea ta
Alte articole din: ACTUAL