Editura Gallimard retrage cărțile unui scriitor acuzat de pedofilie

Wednesday, 08 January 2020, 22:02 Sursă: Mediafax, France 24

Autor: Realitatea.NET

Scriitorul francez Gabriel Matzneff, în vârstă de 83 de ani, se află în centrul unui scandal sexual, după ce timp de patru decenii a scris despre relaţii sexuale cu minori. Prestigioasa editură Gallimard a anunţat, ÎN PREMIERĂ, retragerea de la vânzare a tuturor cărţilor autorului.

 

Editura Gallimard a retras de pe piaţă cărţile apreciatului eseist francez Gabriel Matzneff în vârstă de 83 de ani, din cauza acuzaţiilor de pedofilie aduse acestuia de către scriitoarea Vanessa Springora, în vârsă de 47 de ani, directoarea Editions Juliard, relatează France24, citat de Mediafax.

Este pentru prima dată în 140 de ani când editura Gallimard recurge la decizia radicală de a retrage cărţile unui autor de la vânzare. 

Gabriel Mazneff este acuzat că ar fi sedus-o pe scriitoarea Vanessa Springora, când aceasta avea 14 ani, precizează France24.

Scandalul a început în primele zile ale anului 2020, când a apărut „Le Consentement”, scris de Vanessa Springora, care îl acuză pe Matzneff că a sedus-o pe când ea avea 14 ani. În plus, el avea obiceiul de a practica în Asia turismul sexual cu minori. Springora nu îl numeşte pe Matzneff în carte, însă ea a declarat pentru presă că este vorba despre el şi despre relaţia pe care au avut-o.

Procuratura din Paris s-a autosesizat şi a început o investigaţie privind agresiune sexuală asupra unui minor cu vârstă de până la 15 ani. Chiar dacă acuzaţiile aduse de Springora nu vor putea fi folosite pentru deschiderea unui dosar penal pe numele scriitorului, din cauza termenului de prescripţie care a trecut, Procuratura va căuta alte posibile victime în Franţa şi străinătate.

Potrivit legii franceze adoptate în 2018, orice act sexual întreţinut de un adult cu un minor cu vârstă mai mică de 15 ani poate fi judecat ca infracţiune sexuală. În acelaşi an, termenul de prescripţie a unei fapte a fost extins la 30 de ani, dar nu poate fi aplicat retroactiv, astfel că nu se aplică în cazul lui Springora.

După declanşarea acestui scandal una dintre cărţile lui Gabriel Matzneff, cu titlul "Sub 16 ani", a devenit şi mai populară. În consecinţă Amazaon a retras versiunea virtuală a acestei lucrări literare. 

Ministrul francez al Culturii a afirmat că este posibil ca scriitorului să-i fie retase două titluri onorifice importante. 

În plus, scriitorul nu va mai primi subvenția anuală, după decizia ministrului Culturii, Franck Riester. Acesta a decis ca Centrul Naţional al Cărţii să nu îi mai aloce lui Matzneff subvenţia anuală. Începând cu 2012, Matzneff a primit de la organizaţia guvernamentală 160.000 de euro. Ministrul a cerut şi alcătuirea unei comisii pentru a determina ce autori ar trebui să primească în continuare subvenţia anuală.

În ciuda lucrărilor literare cu teme controversate care implică şi relaţii sexuale cu persoane minore, nu a existat nicio împotrivire atunci când autorului i s-a acordat prestigiosul premiu Renaudot pentru literatură în urmă cu şase ani. 

Matzneff este cunoscut pentru „Les moins de seize ans”, una dintre cărţile în care promovează sexul cu minori, iar în noiembrie 2019 a apărut cel mai recent roman al lui, „L`amante de l`Arsenal”, publicat de prestigioasa Gallimard. În 2013, a primit pentru „Séraphin, c’est la fin!” premiul Renaudot, care recompensează anual un roman pentru originalitate.

Matzneff a primit însemnele de Ofiţer al Artelor şi Literelor în 1985 şi premiul Amic din partea Academiei Franceze, în 2009.

Adaugă părerea ta
Alte articole din: CULTURĂ