Donald Trump, luat la rost de președintele iranian: „Un agitator global”

Saturday, 18 January 2020, 20:26 Sursă: Realitatea.NET

Autor: Realitatea.NET

 

„În ultimii doi ani, el şi guvernul american nu au făcut decât să provoace tulburări", a spus Rouhani într-un discurs rostit sâmbătă în oraşul Zahedan din sud-estul ţării, potrivit dpa, preuată de Agerpres.

Sunt mai multe crize acum decât erau înainte de începerea mandatului lui Trump, a adăugat acesta.

„Nu numai în Iran, ci şi în Irak, în Siria, în Liban, în Afganistan - a adus mai multe probleme peste tot”, a afirmat preşedintele Iranului, ale cărui comentarii au fost redate de agenţia de ştiri online Khabar.

Cu o zi înainte, când a condus rugăciunea de vineri, pentru prima dată în ultimii opt ani, liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, i-a numit "clovni" pe Trump şi pe secretarul său de stat Mike Pompeo.

Preşedintele american a răspuns la aceste comentarii pe Twitter glumind cu ironie că Ali Khamenei „nu a fost atât de suprem în ultima vreme”.

„Economia lor se prăbuşeşte, iar oamenii lor suferă. Ar trebui să fie foarte atent la cuvintele lui!”, a scris Trump.

Disputa dintre conducerea iraniană şi preşedintele SUA este rezultatul a luni de tensiuni legate de distrugerea acordului nuclear iranian, din care Statele Unite s-au retras în mai 2018, şi de uciderea generalului iranian Qassem Soleimani într-un atac american cu dronă pe aeroportul internaţional din Bagdad pe 3 ianuarie. 

După moartea lui Soleimani, pe 8 ianuarie a urmat atacul cu peste 20 de rachete iraniene asupra bazelor militare americane din Irak. Tot din cauza tensiunilor, un avion cu peste 170 de persoane a fost doborât de rachete iraniene la două-trei minute după decolarea de pe aeroportul din Teheran. Nu a fost niciun supraviețuitor. 

Tragedia  a provocat furia iranienilor, care de câteva zile protestează în stradă cerând schimbarea regimului. 

Adaugă părerea ta
Alte articole din: EXTERN