Din aprilie 2014 fiecare asigurat va avea un dosar electronic de sănătate

Wednesday, 22 January 2014, 14:47 Sursă: REALITATEA.NET

Dosarul Electronic de Sănătate va putea fi accesat de asiguraţi din aprilie 2014, au precizat reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, desi noul sistem trebuia să devină operational încă de la începutul acestui an.

 

Adaugă părerea ta

"Dosarul Electronic de Sanatate", ce va integra datele medicale relevante despre fiecare asigurat, trebuia sa fie operational incepand cu luna ianuarie a acestui an, dupa cum anuntase Casa Nationala de Sanatate in aprilie 2013, atunci cand a fost semnat contractul privind implementarea acestui sistem informatic.

Totusi, termenul a fost decalat cu cateva luni. Mai precis, CNAS a mentionat, la solicitarea AvocatNet.ro, ca Dosarul Electronic de Sanatate (DES) va fi testat timp de o luna, incepand cu 21 martie 2014, iar dupa data de 21 aprilie 2014 va intra efectiv in productie.

Odata cu implementarea DES, dosarul pacientului va fi initializat si populat cu datele medicale care deja exista in sistemele informatice ale CNAS, la prima vizita la medic.

Potrivit precizarilor CNAS, pacientii vor putea consulta Dosarul Electronic de Sanatate prin intermediul unui portal web. De asemenea, ei vor putea solicita medicilor vizualizarea  informatiilor medicale cuprinse in dosar, prin intermediul aplicatiilor  informatice pe care acestia le utilizeaza in mod uzual sau prin intermediul portalului web dedicat medicilor.

"Accesul la datele din dosarul electronic de sanatate nu sunt de uz public, ele sunt date cu caracter personal, care pot fi accesate doar de pacient sau reprezentantul legal al acestuia si de catre medicul curant al pacientului", puncteaza reprezentantii institutiei in raspunsul transmis AvocatNet.ro.

Ce este Dosarul Electronic de Sanatate?

Proiectul "Dosarul Electronic de Sanatate" a fost initiat cu scopul realizarii unei baze de date care cuprinde informatii medicale centrate pe pacient. Este un mijloc de monitorizare a sanatatii pacientilor si, in acelasi timp, un sistem dinamic, care se construieste prin acumularea de date medicale introduse de catre furnizorii de servicii medicale pe masura ce acestia adera la sistem.

Conform informarii CNAS, DES usureaza activitatea de diagnosticare, dand medicilor posibilitatea de a cunoaste istoricul medical al pacientului: investigatiile la care a fost supus, bolile de care a suferit si tratamentele pe care le-a urmat.

Proiectul este primul din Romania de o asemenea complexitate si printre putinele implementate la nivel european, in domeniul sanatatii, anunta institutia. Mai multe aici.