Coronavirus - România: 65177 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Descoperire uluitoare făcută de un bărbat, pe un izlaz din Vrancea. Au 2.400 de ani!

Wednesday, 03 August 2016, 16:55 Sursă: REALITATEA.NET

Specialiştii susţin că monedele au origine dacică şi sunt într-o stare perfectă, fiind vorba despre 91 de monede de argint cu o greutate de circa 10 - 13 grame fiecare. Monedele au inscripţii geto-dacice, pe avers au capul unei zeităţi cu barbă, iar pe revers un cal în mişcare.

"Am preluat tezaurul, l-am cântărit şi l-am depozitat în casa de bani. Aşteptăm acum confirmarea datării pentru că o asemenea descoperire ar fi unicat în Vrancea. Am trimis imagini la colegii de la Iaşi pentru a vedea care este şi opinia lor referitor la aceste monede", a declarat cercetătorul Aurora Apostu de la Muzeul Vrancei, potrivit News.ro.

Specialiştii spun că este vorba despre o emisiune rară de monede, un subtip al drahmelor getice de tip Dumbrăveni, din care sunt foarte puţine piese în ţara noastră.

În perioada următoare, va fi făcută o expertiză, pentru ca tezaurul să fie clasat în patrimoniul cultural naţional.

Vineri, cercetătorii şi specialiştii, alături de bărbatul care a făcut descoperirea, vor merge în zona respectivă pentru a se asigura că nu mai sunt şi alte vestigii acolo.

"Monedele au origine dacică, sunt într-o stare foarte bună. Noi le-am preluat, urmează să fie realizată o expertiză şi apoi să fie clasate în patrimoniul cultural naţional. Vom continua cercetările, vrem să vedem unde au fost găsite, poate mai găsim alte lucruri importante", a declarat directorul Direcţiei de Cultură, Traian Negulescu.

Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL