Decizia asasinării jurnalistului slovac, luată când ucigașii au înțeles că nu-l pot opri să scrie

Tuesday, 29 October 2019, 11:12 Sursă: REALITATEA.NET

Omul de afaceri slovac acuzat că a ordonat asasinarea jurnalistului de investigaţie Jan Kuciak a luat decizia privind eliminarea acestuia după ce a constatat că este imposibil să-l facă să tacă, potrivit unui document judiciar citat luni de numeroase media slovace, potrivit AFP, citată de Agerpres.

Adaugă părerea ta

Jan Kuciak realizase anchete asupra activităţilor dezvoltatorului imobiliar Marian Kocner. El a fost ucis în 2018, împreună cu logodnica sa Martina Kusnirova, la domiciliul său situat la aproximativ 60 km de Bratislava, într-o execuţie în stil mafiot.

Asasinarea sa a declanşat ample manifestaţii de protest care l-au forţat pe premierul Robert Fico să demisioneze şi au favorizat alegerea unei avocate anticorupţie, Zuzana Caputova, la preşedinţia Slovaciei.

Parchetul l-a acuzat pe Kocner că a ordonat asasinarea lui Kuciak, potrivit actului de acuzare publicat luni de numeroase media slovace pe prima pagină, între care portalul actuality.sk pentru care lucra jurnalistul ucis.

La solicitarea AFP, purtătoarea de cuvânt a procurorului special, Jana Tokolyova, nu a dorit să confirme autenticitatea acestui document de 93 de pagini apărut în presă.

Potrivit acestui text, Kocner nu a găsit 'nimic compromiţător' cu care să-l poată discredita pe jurnalist, ceea ce l-a făcut 'să decidă să scape de el fizic şi să prevină astfel alte dezvăluiri despre activităţile sale'.

Alte patru persoane sunt acuzate de participare la acest asasinat, între care un bărbat care a ales să coopereze cu anchetatorii în baza unei înţelegeri făcute cu aceştia.

'Dacă acuzatul este condamnat, el riscă o pedeapsă între 25 de ani de privare de libertate şi închisoare pe viaţă', a indicat purtătoarea de cuvânt citată.

În plus, anchetatorii au descoperit că Kocner a încercat să obţină favoruri de la judecători, după ce au analizat un schimb de mii de mesaje ale acestuia cu oficiali guvernamentali importanţi, între care şi secretarul de stat pentru justiţie Monika Jankovska.

Monika Jankovska a fost obligată să demisioneze în septembrie şi face în prezent obiectul unei proceduri disciplinare.