Coronavirus - România: 28582 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

CURS BNR. Leul, îngenungheat de euro după decizia surpriză luată de BNR

Thursday, 07 May 2015, 13:21 Sursă: REALITATEA.NET

CURS BNR. Cotaţia euro anunţată de BNR joi, 7 mai, este de 4,4495 lei pentru un euro, după ce euro se afla la începutul acestei săptămâni la valoarea de 4,41 lei.

CURS BNR. Şi francul elveţian s-a apreciat puternic la cursul oficial al BNR: francul a crescut de la 4,2805 lei la valoarea de 4,3067 lei. Dolarul american a pierdut, însă, teren în raport cu moneda naţională: BNR a afişat un curs de 3,9106 lei/dolar, în scădere faţă de cotaţia de 3,9577 lei/dolar de miercuri.

Banca Naţională a României (BNR) a anunţat miercuri, 6 mai, reducerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,75 la sută pe an de la 2,0 la sută, stabilind un nou minim istoric. Decizia i-a luat prin surprindere pe economişti, care nu se aşteptau la o asemenea reducere în prima jumătate a anului.

Cursul euro ar putea atinge pragul de 4,45 de lei şi s-ar menţine peste acest prag, nu atât din cauza scăderii ratei dobânzii de politică monetară a Băncii Naţionale, cât mai degrabă ca urmare a altor două evenimente: convertirea de către Primăria Bucureştiului a miliardelor de lei obţinute din vânzarea de obligaţiuni municipale, respectiv falimentul posibil al Greciei.

„Raportul EUR/RON ar putea atinge pragul de 4,45 în perioada operării schimbului realizat de Primăria București, dar ar depăși durabil acest prag doar dacă nu se găsește o soluție pentru păstrarea Greciei în zona Euro", a declarat Claudiu Cazacu, analist şef al casei de brokeraj XTB România, pentru Economica.net.

Joi dimineaţă, euro a crescut până la 4,44 lei, pe piaţa interbancară, faţă de 4,43 lei, cât a fost cursul BNR anunţat ieri. Moneda europeană a depăşit pragul de 4,44 lei pe piaţa bancară şi miercuri, în jurul prânzului, după care a scăzut la 4,43 lei.

BNR a făcut un anunţ istoric, care i-a luat prin surprindere pe economişti

Decizia BNR va intra în vigoare începând cu data de 7 mai şi urmăreşte stimularea creditării în lei, care a făcut paşi timizi în ultimii ani, în ciuda mişcărilor băncii centrale.

BNR a mai decis miercuri reducerea ratei rezervelor minime obligatorii (RMO) pentru pasivele în lei ale instituțiilor de credit la nivelul de 8 la sută de la 10 la sută și menținerea celor aplicabile pasivelor în valută la nivelul de 14 la sută

În şedinţa din 6 mai 2015, Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României a hotărât următoarele:

- Reducerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,75 la sută pe an de la 2,0 la sută începând cu data de 7 mai 2015;

- Îngustarea coridorului simetric format din ratele dobânzilor facilităților permanente în jurul ratei dobânzii de politică monetară la +/-1,50 puncte procentuale de la +/-1,75 puncte procentuale. Astfel, începând cu data de 7 mai 2015, rata dobânzii aferente facilității de creditare (Lombard) se va reduce la 3,25 la sută pe an de la 3,5 la sută, în timp ce rata dobânzii pentru facilitatea de depozit se menține la 0,25 la sută. Gestionarea adecvată a lichidităţii din sistemul bancar;

- Reducerea ratei rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei ale instituțiilor de credit la nivelul de 8 la sută de la 10 la sută și menținerea celor aplicabile pasivelor în valută la nivelul de 14 la sută începând cu perioada de aplicare 24 mai-23 iunie 2015.

CA al BNR a analizat și aprobat Raportul trimestrial asupra inflației, document care va fi prezentat publicului într-o conferință de presă organizată în data de 8 mai 2015.


Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL