Coronavirus - România: 20479 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Criză de sânge în spitalele din ţară. Câţi români donează sânge anual

Wednesday, 15 June 2016, 07:39 Sursă: REALITATEA.NET

De ziua mondială a donatorului de sânge, pe 14 iunie, Centrul de Transfuzie din Bucureşti i-a chemat pe români să îi ajute pe pacienţii care se luptă să trăiască! Doar câţiva tineri au răspuns apelului.

Punga de sânge donată de acest tânăr înseamnă încă o zi de viaţă pentru un copil internat la reanimare. Situaţia este dramatică în toate spitalele! În medie, în Capitală, unităţile medicale au nevoie de până la 900 de pungi de sânge. Iar de la donatorii bucureşteni abia dacă se colectează 250 de pungi.

"Sângele ne uneşte pe toţi!", acesta a fost sloganul din acest an a zilei mondiale a donatorului de sânge. Datele arată că în ţara noastră, doar 1,7% din populaţie donează sânge anual, adică de aproape patru ori mai puţin decât media europeană. Pentru a acoperi tot necesarul, ar trebui ca procentul să ajungă la 2,5%. Oricine are între 18 şi 60 de ani, peste 50 de kilograme, puls regulat, nu a suferit în ultimele şase luni intervenţii chirurgicale şi nici nu a avut hepatită, TBC sau sifilis poate dona sânge.

O pungă de sânge poate salva până la trei vieţi. În urma donării, imunitatea organismului creşte iar riscurile de paralizie şi de accident vascular se reduc cu 30%.

Alte articole din: ACTUAL
Adaugă părerea ta
Alte articole din: ACTUAL