Coronavirus - România: 5202 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Criză Coronavirus. APEL URGENT pentru protejarea persoanelor vulnerabile din instituții psihiatrice, sociale și din azile

Monday, 23 March 2020, 19:13 Sursă: realitatea.net

 

„E nevoie de protecție sporită pentru persoanele cu dizabilități din centre, a pacienților din spitalele de psihiatrie și a vârstnicilor din azile în contextul pandemiei COVID-19!

Guvernul României prin Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență trebuie să se asigure că persoanele cu dizabilități și pacienții cu probleme de sănătate mintală sunt reprezentați și protejați de la cel mai înalt nivel. Este vorba de supraviețuirea a cel puțin 30.000 de persoane cu dizabilități sau pacienți la psihiatrie și vârstnici plasați în peste 1000 de instituții și a aproape un milion de persoane cu dizabilități în toată țara”, transmite Centrul de Resurse Juridice într-un comunicat de presă.

„Măsurile de izolare, carantinare și distanțare socială pot afecta în mod direct viața persoanelor cu dizabilități aflate în instituții psihiatrice sau sociale, precum și în comunitate. Acestea pot depinde de ajutorul direct și continuu al unui îngrijitor pentru a se hrăni, îmbrăca, spăla sau pentru a-și lua tratamentul. Persoanele cu dizabilități și cele cu boli cronice aflate în instituții deja supraaglomerate au un risc crescut la îmbolnăvire și contaminare.

În cazul în care are loc o transmitere comunitară largă a COVID-19, avem îngrijorări legitime ale acestei răspândiri în azilele pentru vârstnici, centrele pentru persoanele cu dizabilități, centrele medico-sociale și în spitalele de psihiatrie. Focarul oricărei boli transmisibile prezintă riscuri particulare din cauza vulnerabilității populației din aceste instituții și, nu în ultimul rând, din cauza dificultăților create de extinderea focarului într-un context ca acesta. Aceste grupuri de persoane sunt vulnerabile din multe motive, dar mai ales din faptului că își duc traiul atât de aproape unii de ceilalți – în multe cazuri în condiții de supraaglomerare și înghesuite, fără aerisire, fără materiale de igienă și sanitare zilnice.

Anual mor numai în centrele rezidențiale peste 1500 de oameni și aproape jumătate sunt vârstnici. De multe ori, cauzele deceselor sunt infecțiile căilor respiratorii. În situația pătrunderii COVID-19 în aceste centre, numărul deja foarte mare al deceselor riscă să crească exponențial făra a exista certitudinea că toti cei responsabili au luat măsuri de prevenire și de tratare a bolilor”, avertizează organizația nonguvernamentală.

Alte articole din: ACTUAL
Adaugă părerea ta
Alte articole din: ACTUAL