Coronavirus - România: 19257 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Coronavirus: Autorităţile din Cehia testează un sistem informatic care foloseşte date personale pentru limitarea pandemiei

Tuesday, 31 March 2020, 16:24 Sursă: Realitatea.NET

Soluţia propusă de un grup de experţi în informatică, numit Covid19cz, foloseşte datele de la telefoanele mobile şi de la cardurile bancare ale persoanelor testate pozitiv pentru a arăta deplasările lor, întotdeauna cu acordul lor.

"Aceasta va genera o hartă care arată (...) de exemplu că o persoană a petrecut o jumătate de ore la colţul unei străzi sau al alteia", a explicat pentru AFP purtătoarea de cuvânt a Covid19cz, Irena Zatloukalova.

"Inspectorul sanitar poate întreba o persoană (bolnavă) dacă s-a întâlnit cu unul sau cu altul, pentru a identifica oamenii susceptibili a fi infectaţi. Oamenii nu vor mai trebui pur şi simplu să se bazeze pe memoria lor şi să îşi amintească ce au făcut în cursul ultimelor două săptămâni", a explicat ea.

În cadrul acestui sistem de "carantină inteligentă", testat într-o regiune din sud-estul Cehiei, persoanele care au intrat în contact cu un bolnav vor fi apoi plasaţi într-o scurtă carantină de maxim trei zile, până când vor fi supuse testului pentru COVID-19.

"Dacă testele sunt negative, ei se pot întoarce la viaţa lor cotidiană. Dacă sunt pozitive, vor fi plasaţi în carantină completă", a explicat ministrul adjunct al Sănătăţii, Roman Prymula, pe site-ul guvernului.

Irena Zatloukalova a spus că Marea Britanie, Lituania, Serbia, Slovacia, dar şi ţări din America Latină şi-au exprimat interesul pentru această soluţie informatică.

Premierul Andrej Babis a afirmat că îşi doreşte ca sistemul să fie lansat în întreaga ţară până la 12 aprilie.

Republica Cehă, ţară cu 10,7 milioane de locuitori, a înregistrat 3.002 cazuri confirmate de coronavirus, dintre care 24 de decese.

Guvernul a închis frontierele, şcolile, barurile, teatrele şi majoritatea magazinelor. Măsurile de izolare a populaţiei au fost prelungite luni până la 11 aprilie, informează agerpres.


Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Adaugă părerea ta
Alte articole din: ACTUAL