Coronavirus - România: 229040 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

#COLECTIV Un tânăr stabilit în Norvegia le dă o lecție usturătoare autorităților române

Saturday, 07 November 2015, 18:17 Sursă: REALITATEA.NET

Sensibilizat de această dramă, un tânăr român stabilit în Norvegia a luat atitudine și i-a „rugat“ pe medicii norvegieni specializați în tratarea arsurilor să vină la București pentru a selecta dintre victimele din Clubul Colectiv pe cele care pot fi trasportate pentru a fi tratate într-un spital de arși din Norvegia, potrivit Jurnaliștii.ro.

Tânărul se numește Pavel Popescu și, așa cum singur povestește, a sunat la spitalul din Bergen pentru a cere ajutor. Medicii norvegieni i-au primis că vor veni împreună cu un coleg de la centrul de Arși din Helsinki, existând astfel posibilitatea ca unul sau doi pacienți să primească ajutor medical în Finlanda.

„Am aterizat de 2 minute, avem un plan concret cu echipa norvegiana, finlandeza si engleza, avem conform datelor 35-40 potentiale paturi libere in tarile care ne ajuta! Acum trebuie sa salvam vieti nu facem altceva! Va tin la curent!
Repet! Nu am niciun merit! Am fost mobilizat de Daniel P. Funeriu care contactase un spital din Franta la randul pentru niste pacienti si eu am dat doar niste telefoane aici. Eroii sunt norvegienii.
Contul meu de twitter pentru update cu ceea ce vom face pentru pacienti impreuna cu echipa norvegiana este: @tweetescu.
Aseara, Daniel Funeriu pe care il cunosc bine din Timisoara imi scrie pe facebook: "daca vrei sa faci ceva pentru tara, gaseste un spital din Norvegia care sa primeasca un ars de la Bucuresti" Si ma roaga de urgenta sa gasesc o posibilitate de a transfera niste pacienti aici intr-un spital pentru tragedia de la ‪#‎colectiv‬ (tinand cont de faptul ca Norvegia are unul dintre cele mai bune sisteme de sanatate din lume). Mi-a dat si un nume de contact al Secretarului de Stat din MS Dorel Săndesc
Prin contactele mele directe cu oficialitatile locale am reusit sa intru pe fir cu boardul Spitalului de Arsi din Bergen (unul din cele mai profesioniste spitale din Norvegia), atentie la ora 22:00!
Am sunat (pentru ca nimeni din ambasada sau din tara nu facea nimic) si i-am implorat de-a dreptul sa ne ajute de urgenta in situatia arsilor. Unul dintre inimosii doctori, din boardul spitalului, Stian Almeland mi-a garantat ca dimineata la prima ora, consiliul spitalului se va intruni sa ia o decizie in privinta ajutorului urgent pe care ni-l pot oferi si ne vor contacta. L-am sunat apoi Dorel Sandesc pe care l-am rugat sa scrie de urgenta un mail catre Stian cu tot ce avem nevoie spunandu-i sa ceara maximul pentru ca aveam garantia ca acesti oameni ne vor ajuta.
Ministrii nostri sunt pe alta lume. Este evident ca aveam nevoie urgenta de ajutor dar ceva e in neregula. Vreau totusi sa spun ca am apreciat promptitudinea Secretarului de stat Dorel Sandesc care a intrat imediat in contact cu cei care imi promisesera ca vor face tot posibilul sa ne ajute si intr-un timp excelent zic eu s-a concretizat un AJUTOR NEASTEPTAT! O echipa de trei medici profesionisti zboara maine dimineata la prima ora spre Bucuresti pentru a ne ajuta si a selecta o lista de pacienti pe care ii vor trata in spitalul din Bergen suportand absolut toate costurile tratamentelor. Tot ei si-au contactat un alt prieten specialist din Finlanda care zboara si el spre Bucuresti si va transfera pacienti in Spitalul de Arsi din Helsinki! Se poate romani, se poate!
As vrea sa le multumesc pe aceasta cale:
omului Daniel Funeriu care de la mii de km distanta a reusit sa puna la punct un plan concret de a face ceva intr-o situatie de criza si in plus stiu ca a discutat cu un spital din Franta sa preia 3 pacienti, Secretarului de Stat din MS Dorel Sandesc care spre deosebire de altii a dat dovada de promptitudine si profesionalism si nu in ultimul rand inimosilor doctori specialist:
Ragnvald Ljones Brekke (man), Head of Burns at the Bergen University Hospital, consultant plastic surgeon
Stian Kreken Almeland (man), consultant plastic surgeon
Gunhild Holmaas (woman), consultant intensivist
Jussi Valtonen (man), consultant plastic surgeon, Helsinki Burn Center, Helsinki University Hospital, Finland
Pentru toti cei care mi-ati scris mesaje pe Facebook cu ranitii (rude, prieteni) am un mesaj: Voi zbura dimineata la prima ora cu echipa de doctori norvegieni in tara pentru efectuarea selectie de pacienti si o mai buna colaborare cu autoritatile noastre tinand cont ca putem comunica in norwegiana/romana. Va rog sa imi scrieti pe mail: indubitabil@gmail.com toate numele pe care mi le-ati scris in mesaje si voi face tot posibilul sa ne concentram pe o selectie cat mai buna. Va multumesc!“, a scris Pavel Popescu pe pagina sa de Facebook.

Secretarul de stat Dorel Săndesc a declarat, pentru Hotnews că în acest weekend vor sosi la București trei medici străinipentru a selecta răniții care vor fi tratați peste hotare.

“M-am trezit că mă sumă un număr din străinătate. Domnul s-a prezentat, aflase numărul meu de undeva și mi-a spus de situație. Bineînteles că mi s-a părut o inițiativă excelentă – îl inteleg foarte bine. Știu cum e să fii în străinătate și să vrei să ajuți țara, am lucrat și eu în străinatate ca doctor. (…)Am avut deja două discuții telefonice cu domnul doctor Almeland care m-a sunat și i-am prezentat toate detaliile. Din câte am inteles, au avut o întalnire a consiliului director al spitalului după care mi-a confirmat că vor să sprijine România. În weekendul acesta va veni o delegație de trei medici, doi chirurgi și un medic anestezist pentru a vedea pacienții și a selecta dânșii pe cei care cred că pot fi transportați și pot beneficia cel mai mult de tratament în centrul lor. Aceasta este metoda pe care am utilizat-o în toate aceste colaborări. Selecția a fost făcuta exclusiv de medicii din străinatate care vor tratata pacienții în spitalele lor – asta pentru neutralitate și pentru a evita orice interpretare cu privire la criteriile de selecție“, a declarat, pentru Hotnews, secretarul de stat Dorel Sandesc.


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL