China construiește un al doilea portavion, 100% chinezesc

Friday, 13 March 2015, 11:24 Sursă: AGERPRES

Autor: Realitatea.NET

Primul portavion chinez, "Liaoning", admis în serviciul activ în septembrie 2012, a rezultat dintr-o navă neterminată vândută în 1998 de Ucraina.

Pentru al doilea portavion, Armata Populară de Eliberare (APL) vrea să lanseze provocarea unei construcții 100% naționale.

'Am importat primul portavion în scopul de a fi capabili ulterior să construim unul al nostru', a declarat Liang Fang, ofițer de marină și profesoară la Universitatea de Apărare Națională. 'Ei bine, cum au dezvăluit anumite media, este ceea ce realizăm noi: construim un al doilea portavion', a punctat aceasta.

Potrivit Liang Fang, China 'a acumulat multă experiență' pe șantierul renovării Liaoning, ceea ce i-a permis să treacă la 'etapa următoare'.

Liang a făcut aceste declarații miercuri, în marja sesiunii anuale a Adunării Naționale Populare (ANP, parlament), reunite zilele acestea la Beijing, iar afirmațiile ei au fost reproduse de presa de stat.

Armata Populară de Eliberare, care păstrează secretul asupra programelor sale de armament, evită să admită în mod oficial că a demarat construcția unui al doilea portavion, însă acest secret a fost dezvăluit în mai multe reprize. De fiecare dată când acest lucru a avut loc, articolele de presă sau comentariile publicate au fost șterse rapid.

Echipându-se cu portavioane, prin excelență un instrument de proiectare a puterii, China, potrivit experților, își asumă riscul de a-și modifica imaginea pe care dorește să o ofere despre ea: cea a unei țări care se înarmează doar pentru a se apăra, fără să aibă pretenții de hegemonie.


Vezi mai multe


Adaugă părerea ta
Alte articole din: EXTERN