Coronavirus - România: 209648 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

China anunță represalii împotriva SUA după ce americanii au interzis TikTok și WeChat

Saturday, 19 September 2020, 10:44 Sursă: Realitatea.net

Autor: Baragan Daniela

Anunţul Ministerului Comerţului, făcut în plin scandal între Beijing şi Washington, nu vizează o companie străină în mod special, însă decizia menţionează la modul general o serie de acţiuni prin care companiile care vor figura pe o viitoare "listă de entităţi non-fiabile" devin pasibile de amenzi şi riscă să li se restricţioneze activităţile sau aducerea de materiale şi personal în China.

Lista va cuprinde companii ale căror activităţi "aduc atingere suveranităţii naţionale a Chinei şi intereselor sale în materie de securitate şi dezvoltare" sau care încalcă "regulile economice şi comerciale internaţional acceptate", conform ministerului.

Anunţul survine în contextul în care Statele Unite interzic, începând de duminică, 20 septembrie, descărcarea aplicaţiilor TikTok şi WeChat deţinute de giganţii chinezi ByteDance şi Tencent.

Într-un comunicat, Ministerul chinez al Comerţului a acuzat, sâmbătă, Washingtonul că practică "intimidarea" prin măsurile luate: "Dacă SUA persistă în acţiunile lor unilaterale, China va lua măsurile necesare pentru a apăra cu hotărâre drepturile şi interesele legitime ale companiilor chineze".

Tensiunile dintre SUA şi China sunt în creştere din luna august, când preşedintele Donald Trump, în plină campanie pentru al doilea amandat, a dat un ultimatum aplicaţiei TikTok, pe care o acuză de spionaj industrial în favoarea Beijingului, fără a oferi totuşi public probe tangibile.

Gigantul chinez de telecomunicaţii Huawei este, de asemenea, pe o listă neagră a SUA pentru a fi împiedicat să achiziţioneze tehnologii \"made in USA\" indispensabile pentru telefoanele sale. SUA pun de asemenea presiune asupra statelor europene pentru a exclude Huawei de la participarea la viitoarele lor reţele 5G.

Între timp, în SUA, compania ByteDance, care deţine TikTok, a înaintat, vineri, o plângere la un tribunal federal din Washington pentru a obţine suspendarea deciziei administraţiei Trump de a interzice descărcarea aplicaţiei, relatează Bloomberg News, potrivit Reuters.


Citeste totul despre:


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL