Ce să faci ca să trăiești mai mult. Sfatul la care nici nu te așteptai

Thursday, 19 December 2019, 10:11 Sursă: Agerpres

Autor: Realitatea.NET

Știm că pentru a trăi mai mult e bine să reușești să ai o viață ireproșabilă: să mănânci echilibrat, să nu fumezi, să nu bei prea mult alcool, în concluzie, să fii cumpătat, să nu abuzezi de nimic. Acestea sunt sfaturile medicilor. La care se adaugă și cele ale psihologilor și ale consilierilor de dezvoltare personală, și nu numai: să te ocupi cât mai mult de ce îți place. Însă un studiu recent arată că îți poți prelungi viața cu adevărat și vei fi fericit numai dacă participi la cât mai multe activități culturale.

 

Vizitele regulate la muzee, galerii de artă, teatru şi concerte pot prelungi viaţa, sugerează o cercetare realizată în Marea Britanie.

Un studiu recent a concluzionat că persoanele care intră în contact cu arta la câteva luni sau mai des prezintă o reducere cu 31 de procente a riscului de deces prematur, scrie Press Association, citată de Agerpres.

Chiar şi în cazul persoanelor care s-au bucurat de activităţi culturale mai rar - o dată sau de două ori pe an - a fost observat un risc redus cu 14 procente de deces în perioada medie de monitorizare de 12 ani, în comparaţie cu indivizii care nu au intrat în contact cu evenimente artistice sau culturale.

Concluzia cercetătorilor de la University College London:

Implicarea în arte receptive ar putea prezenta o asociere protectoare cu longevitatea în cazul adulţilor mai în vârstă. Această asociere s-ar putea explica parţial prin diferenţe în ceea ce priveşte cogniţia, sănătatea mintală şi activitatea fizică între cei care se angajează în arte şi cei care nu fac acest lucru şi se menţine chiar şi atunci când modelul este ajustat în funcţie de anumiţi factori”.

Şi alte studii anterioare au relevat că persoanele care intră în contact cu artele îşi pot îmbunătăţi astfel starea fizică şi psihică, fiind observate beneficii în ceea ce priveşte depresia, demenţa, durerea cronică şi sindromul de fragilitate, mai notează Press Association, citată de Agerpres.

Pentru acest studiu publicat în jurnalul ştiinţific British Medical Journal (BMJ) participanţilor li s-a solicitat să menţioneze cât de frecvent au intrat în contact cu arta şi evenimentele culturale.

La studiu au participat 6.710 de persoane, cu vârste peste 50 de ani - vârsta medie de 66 ani - 54% fiind femei.

Rezultatele s-au menţinut chiar şi atunci când au fost luaţi în considerare factori susceptibili să influenţeze aceste rezultate (starea civilă, statutul profesional, nivelul de trai, educaţia sau grupurile sociale).

Adaugă părerea ta
Alte articole din: SOCIAL