Ce spune BNR despre uraganul care a spulberat piețele financiare

Tuesday, 06 February 2018, 16:36 Sursă: REALITATEA.NET

Autor: Realitatea.NET

Suntem în faţa unei necunoscute şi aşteptăm efectele în zilele următoare, dar nu vine CRIZA, spune consultantul de strategie al BNR, Adrian Vasilescu.

Scăderile înregistrate pe bursele din lumea întreagă reprezintă o necunoscută ale cărei efecte le vom vedea în zilele următoare, dar un vine criza, susţine consilierul guvernatorului Băncii Naţionale a României (BNR), Adrian Vasilescu.

Potrivit acestuia, nu este vorba de scăderi, ci de corecţii.

Întrebat dacă scăderile de pe burse reprezintă un semnal al venirii crizei, Vasilescu a răspuns: „Întotdeauna o astfel de afirmaţie este periculoasă pentru că şi Primul Război Mondial a început în zile senine, pieţele internaţionale nu se aşteptau să înceapă războiul. Şi o criză poată să înceapă, aparent din senin, dar acum nu vine criza. Ce se întâmplă pe piaţa americană este legat de evenimentele din aceste zile. În primul rând, este schimbată conducerea Fed. (...) Toată lumea se aşteaptă la creşterea dobânzilor în Statele Unite. Încă din vară vorbim de creşterea dobânzilor în toată lumea şi în primul rând în Statele Unite, că de acolo se dă semnalul. De 111 ani, toate crizele au venit de acolo, din Statele Unite".

Oficialul BNR consideră că scăderile vin pe fondul creşterii inflaţiei şi a majorării dobânzilor.

„Au crescut salariile, a scăzut şomajul, şi acesta este un semnal pentru creşterea consumului. Consumul mai mare aduce inflaţie, este clar că va fi inflaţie. Inflaţia mai mare va aduce dobânzi mai mari. Investitorii au început să vândă ca să-şi conserve banii. Efectele se răsfrâng asupra întregii planete. Suntem în faţa unei necunoscute şi aşteptăm efectele în zilele următoare. Dar, repet, nu vine criza", a afirmat Vasilescu la digi24.ro.Adaugă părerea ta
Alte articole din: ECONOMIE