Coronavirus - România: 30789 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Ce se întâmplă, de fapt, atunci când consumi alcool şi iei medicamente. Este mai grav decât crezi!

Wednesday, 07 June 2017, 23:42 Sursă: REALITATEA.NET

Există foarte multe tipuri de medicamente care, împreună cu alcoolul, pot da organismul peste cap: antibiotice, antidepresive, analgezice, medicamentele pentru diabet, medicamentele pentru inimă etc. Reacțiile adverse ale consumului de alcool atunci când iei astfel de medicamente pot fi: greață, diaree, amețeli, dureri de cap, somnolență, înroșirea pielii, palpitații, dureri de stomac etc.

Dacă iei medicamente, o faci pentru că ai o problemă de sănătate, iar alcoolul nu este un produs care să ajute în procesul de vindecare, dimpotrivă. În afară de faptul că poate diminua efectul medicamentelor, el reduce capacitatea de funcționare a ficatului și perturbă orarul de somn. Chiar dacă ai impresia că dormi adânc după ce consumi alcool, adevărul este că somnul este unul foarte superficial - de aceea, de multe ori, te trezești foarte obosită după câteva pahare de alcool.

Chiar dacă nu iei medicamente, alcoolul este un produs iritant pentru stomac, iar cei care suferă de gastrită știu deja cât de neplăcute sunt efectele secundare ale consumului de alcool. Atunci când iei anumite medicamente, mucoasa stomacului este mult mai sensibilă și pot apărea răni la nivelul ei dacă bei alcool. În cele mai grave cazuri, poate avea loc o sângerare la nivelul stomacului, atunci când alcoolul este combinat cu analgezice.

Dacă iei antidepresive, este foarte important să nu consumi alcool, nici măcar în cantități mici. Atât pastilele, cât și alcoolul încetinesc sistemul nervos, ceea ce rezultă într-o memorie slabă și o gândire cu mult încetinită. Acesta este și motivul pentru care antidepresivele îți creează stări de somnolență și probleme de concentrare. Alcoolul scade nivelul de serotonină din creier, care deja este foarte scăzut atunci când ai depresie, așa că până și o cantitate mică poate să fie foarte dăunătoare.

Atunci când bem alcool, ficatul își adună toate forțele pentru a-l elimina din organism, ceea ce înseamnă că rămân mai puține resurse pentru procesarea altor substanțe, printre care și medicamentele. Multe pastile au un efect negativ asupra acestui organ și acest efect este amplificat în combinație cu alcoolul. Dacă tratamentul pe care îl faci prezintă reacții adverse, precum creșterea trigliceridelor, de pildă, consumul de alcool poate să crească substanțial riscul de a face pancreatită acută, o condiție care poate fi chiar fatală, conform divahair.ro.


Citeste totul despre:


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL