Ce loc ocupă România în topul celor mai atractive țări pentru investiții din Europa de Est

Friday, 21 November 2014, 16:22, Sursă: REALITATEA.NET

România a urcat pe locul trei în topul celor mai atractive piețe pentru investiții străine directe din zona CEE, câștigând două puncte procentuale în preferințele investitorilor, conform ediției din 2014 a studiului EY - European attractiveness survey. Pe fondul scăderii atractivității piețelor din Polonia (31%, în scădere cu 6% față de 2013) și Cehia (11%, în scădere cu 4% față de 2013), România (+2%) este considerată, alături de Ungaria (+3%) și Turcia (+4%), una dintre destinațiile cele mai atractive pentru investiții din Europa de Est.

Adaugă părerea ta

Din cauza unui grad ridicat de expunere faţă de ţările europene, al unui sector bancar fragil şi al dependenței puternice de creditul de consum pe fondul crizei, numărul de proiecte FDI din Europa Centrală şi de Est a scăzut cu 12%, însă a înregistrat o creștere de 19% în Europa de Vest în perioada 2009-2013, comparativ cu perioada 2004-2008. Această divergenţă este şi mai bine evidenţiată în cazul creării de noi locuri de muncă, zona CEE înregistrând o scădere de 30%, comparativ cu doar 13% în Europa de Vest.

Statele UE din zona CEE resimt efectele crizei
Cu o scădere de 22% a volumului de proiecte FDI în anii de criză, Polonia și-a pierdut poziția fruntașă ca destinație de investiții între economiile europene emergente în favoarea Rusiei și a coborât pe poziția cinci în termeni de generare de locuri de muncă în perioada 2009-2013. Această tendință a fost cu atât mai surprinzătoare, cu cât Polonia a fost, până în 2013, singurul stat membru UE care a înregistrat creșteri pozitive în timpul crizei.

Republica Cehă, o altă economie cheie din regiune, a cunoscut un declin accentuat, de 37%, al proiectelor de investiţii străine între 2009 şi 2013. În pofida acestui declin, Polonia și Cehia continuă să ocupe primele două poziții în topul destinaţiilor FDI din Europa Centrală.

Cresc performanţele Turciei
Între 2009 şi 2013, numărul de proiecte de investiții din Turcia a crescut cu 129%. Astfel, Turcia se poziţionează pe locul trei după creşterea volumelor de proiecte, după Germania şi Marea Britanie, şi pe locul 10 în întreaga Europă ca destinaţie atractivă pentru FDI.

Creșterea nivelului de investiții în Turcia în perioada 2009-2013 a atras după sine o creştere de 162% a creării de noi locuri de muncă. Cu cele 98 proiecte începute (în creştere faţă de cele 95 din anul 2012), 2013 s-a dovedit a fi un an de succes. Afirmându-se ca noul pol european pentru proiecte mari în segmentul de producţie, Turcia a atras mai multe investiţii mari în sectorul auto. S.U.A. şi Germania rămân principalii investitori din această țară, cu 24%, respectiv 16% din totalul investiţiilor străine.

Statutul de mare jucător al Rusiei

Rusia a atras 114 proiecte FDI în 2013 şi a preluat prima poziţie în topul destinaţiilor FDI din afara Europei Occidentale în timpul anilor de criză. Deşi numărul de proiecte FDI a scăzut cu 11% faţă de anul anterior, Rusia a reuşit să-şi păstreze poziţia de top ca principală destinaţie în regiunea CEE, după ce coborâse în urma Poloniei în anul 2012.

Acest lucru vine pe fondul faptului că Rusia a reuşit în ultimii ani să atragă câteva proiecte cheie de investiţii în sectorul producţiei de maşini, al industriei grele şi al unor sectoare precum industria chimică şi cea a echipamentelor de mașini mari de transport, şi a reuşit să se mențină pe poziţia de top în regiunea CEE. Cu toate astea, este foarte posibil ca tensiunile geopolitice generate de situaţia din Ucraina să afecteze atractivitatea Rusiei.

Oraşele est-europene rămân în urmă

Ca şi în cazul atractivităţii ţărilor, multe oraşe din regiunea CEE şi-au pierdut masiv din atractivitate. Când li s-a cerut să numească trei dintre cele mai atrăgătoare oraşe din Europa, doar 17% din participanţii la studiu au numit oraşe din regiunea CEE. Procentul trebuie comparat cu cei 82% care au numit un oraş din Europa de Vest şi cu cei 19% care au numit un oraş din Europa de Sud. În linie cu rezultatele din anii anteriori, investitorii au ales Londra, Paris, Berlin, Frankfurt şi Munchen drept principalele cinci destinaţii de investiţii în Europa. Moscova a coborât de pe locul 8 pe 10. Praga şi Varşovia au căzut pe locurile 12, respectiv 14.

Interes în creştere în cazul investitorilor BRIC

În anul 2013, investiţiile BRIC din Europa au atins un record absolut cu cele 313 proiecte care au generat 16.900 de locuri de muncă. China, cel mai mare investitor din grup, a devenit sursa principală de achiziţii efectuate cu scopul de a dobândi acces la mărcile de consum european şi la tehnologia europeană. Cele 153 de proiecte FDI lansate de China au generat peste 7.000 de locuri de muncă. India s-a clasat pe locul doi, cu 103 proiecte. Sectoarele tehnologiei, al producţiei de maşini şi cel al serviciilor pentru afaceri au atras cele mai multe investiţii din partea Indiei.