Coronavirus - România: 32948 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Care este diferenţa dintre ouăle albe şi cele maronii? Explicaţia specialiştilor

Thursday, 09 November 2017, 18:50 Sursă: REALITATEA.NET

Cu siguranţă aţi remarcat că, din punct de vedere al gustului, toate ouăle de găină sunt la fel. Nici gălbenuşul nu este diferit în funcţie de culoarea cojii oului. Există touşi o diferenţă foarte mică, spune Tro Bui, de la Universitatea Cornell: ouăle maronii conţin mai mulţi acizi graşi omega-3.

De ce există ouă de culori diferite? Bui precizează că de obicei ouăle albe sunt făcute de găini albe, care au şi formaţiunile de piele din spatele urechilor tot albe. Ouăle maronii sunt făcute de găini brune sau roşcate, care au această zonă din spatele urechii de culoare roşie. Indiferent de rasa găinilor, coaja ouălor nu diferă. Dar găinile mai tinere fac de regulă ouă cu coaja mai groasă, potrivit descopera.ro

Totodată, spune Tro Bui, găinile care depun ouă maronii sunt de obicei mai mari şi întreţinerea lor costă mai mult, în timp ce exemplarele care fac ouă albe sunt mai eficiente din punct de vedere al costului.

Consumatorii trebuie să ţină însă cont că modul în care sunt hrănite găinile va determina culoarea gălbenuşului şi calităţile nutritive ale oului.

Deşi mai rar întâlnite, există şi ouă albăstrui. În acest caz, pigmentul este un bioprodus al bilei, numit oocianină, în timp ce în cazul ouălor maronii pigmentul se numeşte porfirină şi este format de celulele sanguine. Pigmentul apare pe coaja oului cu doar câteva ore înainte de depunerea acestuia.


Citeste totul despre:

Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL