Coronavirus - România: 691488 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Bugetul UE, în pericol. Ungaria și Polonia nu cedează în fața condiționării alocării fondurilor europene

Thursday, 26 November 2020, 20:35 Sursă: realitatea.net

Autor: Irina Chirtoc

Într-o declarație comună, liderii celor două țări transmit că astfel de condiții nu pot fi introduse decât prin modificarea tratatelor UE.

”Obiectivul nostru este să prevenim un mecanism care nu va consolida, ci va submina statul de drept în interiorul UE prin degradarea lui la un instrument politic. Condiţionalitatea propusă eludează Tratatul UE, foloseşte definiţii vagi şi termeni ambigui, fără criterii clare asupra justificării sancţiunilor şi nu cuprinde garanţii procedurale concrete”, susțin cei doi premieri.

Într-o declarație de presă, Viktor Orban a spus că ”propunerea actuală este inacceptabilă pentru Ungaria” și că o asemenea condiţionalitate în UE ”va servi la crearea unei supremaţii a majorităţii, nu a dreptului”. În plus, acesta a catalogat ca fiind ”iresponsabilă” decizia celorlalți lideri de a lansa astfel de dezbateri în contextul în care întreaga Europă se confruntă cu criza generată de pandemie.

La rândul său, Premierul Poloniei a avertizat că propunerea privind condiționarea alocării fondurilor europene ”poate duce la dezintegrarea UE”, fiind motivată politic.

În scrisoarea comună, citată de Agerpres, cei doi lideri propun separarea, pentru moment, a celor două teme, prin adoptarea urgentă a bugetului UE și amânarea discuțiilor despre modul în care sunt alocate fondurile.

”Propunerea noastră comună este să facilităm adoptarea rapidă a pachetului financiar prin stabilirea unui proces în doi timpi. Pe de o parte, să limităm domeniul de aplicare al oricărei condiţionalităţi bugetare suplimentare pentru protejarea intereselor financiare ale Uniunii conform concluziilor Consiliului European din luna iulie. Pe de altă parte, să discutăm în Consiliul European dacă trebuie stabilită o legătură între statul de drept şi interesele financiare ale Uniunii. Dacă se decide astfel, atunci procedurile corespunzătoare prevăzute în Tratate, inclusiv convocarea unei conferinţe interguvernamentale, trebuie luate în considerare pentru a negocia modificările necesare ale Tratatelor”, menţionează cei doi premieri.

Citește și: ”Președintele C.E. trimite Polonia și Ungaria să atace la Curtea Europeană de Justiție decizia privind condiționarea alocării fondurilor UE”

 

 

 

 

 

Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL