Coronavirus - România: 114648 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

BOR sprijină OFICIAL iniţiativa de modificare a Constituţiei: familia, formată din BĂRBAT şi FEMEIE

Friday, 15 January 2016, 10:29 Sursă: REALITATEA.NET

Iniţiativa privind revizuirea Constituţiei pentru definirea căsătoriei ca fiind "uniunea liber consimţită între un bărbat şi o femeie" aparţine mai multor ONG-uri din Coaliţia pentru Familie.

Potrivit unui comunicat al coaliţiei, această iniţiativă legislativă "îşi propune să definească fără niciun echivoc căsătoria". Conform actualului articol 48 alineat 1 din Constituţie: "Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între soţi, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor".

"Considerăm că 'soţi' este un termen deschis interpretărilor în contextul internaţional din ultimii ani. De aceea, pentru a proteja şi sprijini naşterea şi creşterea generaţiilor viitoare, considerăm că acesta trebuie înlocuit cu formularea din inţiativa noastră legislativă. Proiectul de lege propus revizuieşte articolul 48, alineat 1, din Constiuţia României astfel: 'Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor'", se arată în comunicat.

Iniţiatorii demersului susţin că "familia, întemeiată pe căsătoria dintre un bărbat şi o femeie, este singura relaţie interumană ce asigură mediul propice naşterii, creşterii şi educaţiei generaţiilor viitoare" şi "ca instituţie fundamentală a societăţii, ea asigură continuitatea poporului român".

ÎPS Ioan Selejan: "Familia este tocmită după rânduiala lui Dumnezeu - bărbat şi femeie"

Demersul s-a bucurat, încă de la început, şi de sprijinul Bisericii Ortodoxe Române (BOR). Mitropolitul Banatului, Ioan Selejan, a anunţat lansarea iniţiativei încă de la sfârşitul slujbei de Crăciun, de la Catedrala Mitropolitană din Timişoara, îndemnând credincioşii să-şi dea semnăturile.

"Este o iniţiaţivă civică pe care fraţii noştri care iubesc familia creştină ar dori să le-o prezinte celor care conduc destinele acestui neam şi să scrie acolo în Constituţie că familia creştină are la bază codul familiei din Sfânta Scriptură - familia este tocmită după rânduiala lui Dumnezeu - bărbat şi femeie. De aceea, dacă veţi găsi tineri studenţi care o să vă roage să semnaţi, vă îndemn cu încredere pentru că, dacă nu mă înşel, nu ştiu dacă nu săptămâna trecută, nu ştiu dacă nu Grecia a fost îngenunchiată în sensul acesta. Suntem un popor cu mult mai mulţi credincioşi şi de aceea să-l rugăm pe Dumnezeu să păzească familia binecuvântată în faţa sfântului altar al neamului nostru. Aici aţi venit frăţiile voastre şi părinţii domniilor voastre - bărbat şi femeie", a spus Selejan, într-o înregistrare prezentată de pressalert.ro.

Ulterior, preoţii care au mers să sfinţească locuinţele credincioşilor de Bobotează au desfăşurat, în unele judeţe din ţară, o adevărată "campanie" de strângere de semnături.

"Am primit liste și sunt persoane care sunt autorizate de la București. Laicii sunt cei care umblă prin biserici, pe stradă, pe la case și blocuri. Îndemnăm și noi la susținerea campaniei, pentru că acțiunea este conform credinței", a declarat, la momentul respectiv, protopopul de Botoşani, Lucian Leonte.

La fel s-a întâmplat şi mai multe comune brăilene: "Ne-au cerut CNP, am semnat şi ne-a zis că doar Satana e de acord ca un bărbat să se căsătorească cu un alt bărbat. Lumea e făcută să fie bărbat cu femeie, nu cum au apărut acum toate prostiile astea", a povestit un localnic din satul Horia, pentru presa locală.

Pe de altă parte, deşi preoţii ieşeni au procedat în acelaşi mod, reprezentanţii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei au precizat la momentul respectiv că aceştia au făcut totul din proprie iniţiativă.

Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL