BNR produce confuzie în mediul de afaceri: "Uite creditarea, nu e creditarea!"

Wednesday, 23 September 2015, 10:32 Sursă: REALITATEA.NET

Autor: Realitatea.NET

Banca Națională a fost ani de zile "farul călăuzitor" al economiei românești, cu un Mugur Isărescu sobru la pupitru, comunicând rar și clar mesaje destul de seci. Acum, oficialii din subordinea lui Isărescu au devenit vocali și emit semnale contradictorii care bagă în ceață întreg mediul de business.

La doar două zile după ce Eugen Rădulescu, directorului de Stabilitate Financiara din BNR, a declarat că se teme de un nou "boom al creditării" pe segmentul populaţiei și ar trebui mai degrabă să se stimuleze creditarea către firme, pentru că ar genera o creștere economică mai sănătoasă, viceguvernatorul BNR, Bogdan Olteanu, a ieșit cu o declarație exact în sens contrar.

Bogdan Olteanu consideră că IMM-urile sunt cel mai riscant debitor bancar, iar băncile se vor îndrepta cu liniile de credit către acele zone unde riscurile sunt mai mici și performanța de rambursare a creditului este mai mare.

"IMM-urile sunt cel mai riscant debitor bancar. Băncile au mari dificultăți de a-și reconsolida optimismul după criză (...) nu-și mai permit riscuri. Și, atunci, își vor îngusta aria de creditare către acele zone unde riscurile sunt mai mici, acolo unde performanța de rambursare a creditului este mare: credite ipotecare, credite către companiile mari, statul român, și eventual credite de consum, acolo unde marja permite acoperirea riscurilor prin volum", a declarat Olteanu, citat de Agerpres.

Viceguvernatorul BNR consideră că, pentru IMM-uri soluția este cea referitoare la construcția unui mecanism de garantare,
"care să acopere o realitate tristă: companiile mici și mijlocii din România sunt subcapitalizate".

Cu două zile mai devreme, celălalt șef din BNR, Eugen Rădulescu anunța că există teama de supraîndatorare în cazul populației, nu al firmelor: Banca Centrală ar fi confortabilă cu o creştere în jurul a 20% pe an, însă la 30% sunt posibile restricţii.

„E bine că ne îndreptăm spre creditarea în lei, că se reia, este mai puțin bine că ea se reia mai cu seamă pe sectorul populație și nu avem încă o reluare pe sectorul întreprinderi, sector care ar însemna reluarea ciclului de producție, care se produce destul de lent", a spus Eugen Rădulescu, şeful Direcţiei de Stabilitate Financiară a BNR.

Ce spune guvernatorul Mugur Isărescu despre creditare

Guvernatorul BN, Mugur Isărescu, a transmis repetate mesaje către bancheri în ultimii doi cu privire la nevoia de dezghețare a creditării. Cu toate stimulentele venite de la BNR (legat de dobânda-cheie sau de nivelul RMO), băncile nu se lăsau înduplecate să ia piciorul de pe frână în privința creditelor.

Cu doar o lună în urmă, însă, Mugur Isărescu a schimbat tonul și a adoptat politica prudenței:

"Creditul a plecat in sfarsit la drum si nu suntem lipsiti de curaj cand spunem ca a inceput sa creasca prea repede. Nu e lipsa de curaj, ci este chiar curaj sa spui din timp "Atentie!". Creditul in lei se duce din nou catre ipotecar, este bine ca este in lei, dar orice crestere de doua cifre trebuie sa ne dea semnale de alarma nu sa ne imbete cu apa rece", a declarat Guvernatorul Mugur Isarescu, in cadrul unei conferinte de prezentare a Raportului trimestrial asupra inflatiei.

Isarescu a sperat ca Romania va avea parte de o relansare a creditarii moderata, nu una excesiva.

"Avertismentul face parte din aceasta abordare, care nu este curajoasa si nici prudenta, este normala pentru maniera in care se discuta in Europa, mai ales dupa criza financiara, sa te uiti cu atentie la perioada de succes sa nu se dezvolte acolo samburele vreunei furtuni. Din experienta personala, va mai spun ca managementul unui succes este mult mai greu decat managementul unei crize, cu toate ca pare de-a-ndoaselea. Nu este usor sa administrezi o perioada de succes, sa nu intri in iluzii, sa nu te ametesti, sa-ti pastrezi capul, echilibrul", a subliniat guvernatorul BNR.

Seful BNR s-a referit exclusiv la creditul in lei care, in mare masura este un lucru bun, avand in vedere schimbarea expunerii bancilor de pe valute pe lei. "Nu numai ca nu negam, ci incurajam acest lucru, dar uitandu-ne la viteza, care a depasit 10%, sunt ceva cifre....Peste 10% te face sa iti ciulesti urechile...", a explicat guvernatorul.Adaugă părerea ta
Alte articole din: Ultimele Stiri