Alegeri locale 2020 Vezi rezultatele parțiale

Alertă fără precedent de la BNR: Românii cu salarii mici NU își mai pot plăti ratele

Friday, 17 November 2017, 11:27 Sursă: REALITATEA.NET

Gradul de îndatorare a românilor cu credite este în creștere, o categorie de debitori care este foarte expusă la creșterea dobânzilor, atrag atenția oficialii BNR.

O treime dintre debitori, cei cu veniturile cele mai reduse, plăteau deja 70% din venitul disponibil pe ratele la credite, iar o creștere de două puncte ale dobânzii, din care jumătate s-a întâmplat deja, duce la o creștere a gradului de îndatorare la 80%.

"Gradul de îndatorare a crescut și crește în continuare", a declarat Eugen Rădulescu, directorul Direcției de stabilitate financiară din BNR, citat de Profit.ro. Indicele ROBOR crește necontenit de două luni încoace. Vineri a crescut cu patru la sută şi a ajuns la maximul ultimilor trei ani.

Rădulescu confirmă tendința observată în rapoartele anterioare ale BNR, care indicau o creștere a îndatorării medii a românilor cu credite. Ponderea ratelor în venituri a crescut mai ales pe segmentul celor cu împrumuturi noi, unde cel mai mare aport a venit din programul cu garanții de stat Prima Casă.


Citeste totul despre:


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL