Coronavirus - România: 693644 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Biserica Ortodoxă despre recomandarea europeană privind slujbele online: Nimeni nu poate impune așa ceva

Wednesday, 02 December 2020, 13:41 Sursă: Realitatea.net

"Comisia Europeană nu decide și nu poate impune nimic în sfera esențială a religiosului, doar poate emite recomandări(!) legate de încurajarea și intensificarea protejării de noul coronavirus în viața socială din perioada sărbatorilor. Aceste recomandări(!) în sine nu pot conduce discreționar la anularea sau transferarea în online a slujbelor de Crăciun și nimeni onest sau ancorat în realitatea socială profundă nu poate dori sau impune acest lucru," se spune în comunicatul Patriarhiei Române. 

"Bisericile însele (formate din majoritatea persoanelor care compun societatea românească și nu numai) sunt perfect conștiente de situația actuală extrem de dificilă și implicate caritabil major în sprijinirea autorităților, alături de care au fost și vor rămâne constant în combaterea pandemiei. Experiența lor socială și discernământul conferit de credința împrietenită cu rațiunea, nu în divorț cu ea, fac din biserici spații comunitare în care slujbele religioase se pot desfășura în condiții de reală siguranță.

Biserica, cultele religioase, pledează permanent pentru respectarea regulilor sanitare în legătură cu care suntem mereu asigurați că, respectate fiind, sunt și eficiente. Cei care cu ostentație nu le respectă, ignorându-l astfel pe aproapele lor și sfidând eforturile uriașe ale personalului medical, se compromit moral pe cont propriu și pot fi avertizați/ sanctionați legal. Responsabilitatea publică și perceperea sănătății celuilalt ca o problemă personală de natură spirituală sunt lucruri care, mai ales în actualul context, onorează în modul cel mai înalt. Ele trebuie asumate în mod practic de oricine are conștiința statutului său de creștin", a declarat Vasile Bănescu.

Într-o serie de recomandări ce vor fi transmise miercuri, Comisia Europeană ar urma să ceară statelor membre să în în calcul  "evitarea ceremoniilor religioase cu adunări mari și înlocuirea acestora cu inițiative online, la televizor sau la radio", potrivit unor surse din Bruxelles, citate de cotidianul italian Corriere della Sera. 

Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL