Coronavirus - România: 19133 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Aurul din Munţii Apuseni, explorat şi exploatat de o firmă administrată de un lider PSD

Thursday, 06 August 2015, 12:18 Sursă: Adevărul

În Ordinul nr. 140/2015 privind aprobarea unor licenţe de concesiune pentru explorare se precizează că “se aprobă Licenţa de concesiune pentru explorare nr. 18.303/2015 privind explorarea resurselor de minereuri polimetalice şi auro-argentifere din perimetrul Geamăna – Colţii Lăzarului, judeţul Alba, încheiată între Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale, în calitate de concedent, şi Societatea Comercială BLUEBERRY RIDGE MINERALS – S.R.L., municipiul Deva, judeţul Hunedoara, în calitate de concesionar", scrie Adevărul.ro.

Zona în care se află zăcământul aurifer se întinde pe 7,2 kilometri pătraţi, în Munţii Apuseni, pe teritoriul judeţului Alba.

Firma Blueberry Ridge Minerals SRL a fost înfiinţată în 2011 la Deva, de cetăţeanul american John Ernest Dahlman III, acţionar unic, iar Ema Gavrilă este administrator. Emanuela Gavrilă a fost iubita lui Alexandru Mazăre, fratele lui Radu Mazăre. Compania figurează la Ministerul Finaţelor cu zero angajaţi şi cu pierderi în ultimii ani. Blueberry Ridge Minerals a fost înfiinţată în 2011, an în care ar fi început relaţia între Ema Gavrilă şi Dahlman III.

Certificatul de urbanism, eliberat din 2013

Totuşi, în august 2014 pentru acelaşi perimetru a mai fost depusă o ofertă la ANRM, dar firma respectivă a fost descalificată, pentru ca la noul concurs să câştige Blueberry Ridge Minerals SRL. ”Părerile sunt împărţite la noi în oraş, oamenii au lucrat în minerit şi ar vrea locuri de muncă”, a declarat primarul de la Baia de Arieş, Traian Pandor.

Perimetrul Geamăna-Colţii Lăzarului se află amplasat în aşa-numitul Patrulater Aurifer, din Munţii Apuseni, o regiune foarte bogată în aur şi argint. Locul se află la câţiva kilometri în linie dreaptă de Roşia Montană şi foarte aproape de Roşia Poieni, unde există exploatarea minieră de cupru a companiei de stat Cuprumin SA. Localitatea

Primarul din Baia de Arieş a spus pentru Medifax că firma avea deja, din 2013, un certificat de urbanism eliberat de administraţia locală pentru realizarea de prospecţiuni geologice, iar ulerior a obţinut licenţa care îi permite să facă acest lucru, însă o viitoare exploatare propriu-zisă ar presupune alte avize şi autorizaţii de la autorităţile de mediu. Traian Pandor a adăugat că prospecţiunile pe care ar urma să le realizeze compania se vor face pe terenuri proprietate privată, care aparţin unor localnici, şi nu pe cele din domeniul statului, în zone greu accesibile.

"Noi, ca administraţie locală, am eliberat doar certificatul de urbanism pentru prospecţiuni geologice şi am făcut-o în baza unor legi. Administraţia locală nu poate face altceva, pentru că nu eliberăm avize de mediu sau licenţe. Despre faptul că firma ar fi într-un apartament, că nu ar avea angajaţi, ceea ce mă întreabă în ultima perioadă presa, eu nu am de unde să ştiu. Acum e discutabilă tehnologia folosită pentru extracţia aurului, mai ales dacă ar fi vorba de cianuri"a declarat Pandor.

Firma, special înfiinţată pentru aurul de la Baia de Arieş

Administratorul firmei, Ema Gavrilă a explicat pentru Mediafax de ce compania nu are angajaţi şi de ce este pe pierdere.

"Aşa cum se vede, compania este pe pierdere pentru că este o companie înfiinţată în mod expres pentru acest perimetru. Nu este o companie care prestează diverse alte activităţi, este o companie exclusiv pentru acest lucru. Am angajat companii de geologi, companii de topografi, firme specializate în efectuarea lucrărilor pe care noi a trebuit să le facem de-a lungul acestor patru ani de când funcţionăm. O companie de acest gen poate deveni profitabilă în momentul în care va produce aur, dacă va produce, nu ştim, s-ar putea ca în această zonă aurul să nu existe sau să existe într-o compoziţie foarte dificil de scos şi ineficientă ca şi costuri", a declarat Ema Gavrilă.

Ea a mai precizat că nu ştie cât poate dura perioada de explorare, dar şi că licenţele de explorare se acordă pe o perioadă de cel mult cinci ani.

Alte articole din: ACTUAL
Adaugă părerea ta
Alte articole din: ACTUAL