Atenţionare de călătorie MAE: Bulgaria - coduri portocaliu şi galben de precipitaţii mixte

Saturday, 26 January 2019, 11:44 Sursă: REALITATEA.NET

Autor: Realitatea.NET

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Bulgaria că, în conformitate cu datele transmise de Institutul local de meteorologie şi hidrologie, în noaptea de vineri spre sâmbătă, 23 de regiuni au fost afectate de căderi însemnate de ninsoare.

Potrivit unui comunicat de presă al MAE, au fost emise următoarele coduri de atenţionare meteorologică:

- Cod portocaliu de ploaie şi ninsoare, 30-50 l/mp în regiunile: Blagoevgrad, Pazardjik, Plovdiv şi Smolian. Vor fi condiţii favorabile formării de polei;

- Cod portocaliu de ploaie, 30-50 l/mp, în regiunea Kârdjali;

- Cod galben de ninsoare în regiunile: Vidin, Montana, Vraţa, Loveci, Gabrovo, Veliko Tarnovo, Ruse, Târgovişte, Razgrad, Şumen şi Silistra. Stratul de zăpadă va atinge 10-15 cm. Vor fi condiţii favorabile formării de polei;

- Cod galben de ploaie şi ninsoare, 15-20 l/mp, în regiunile: Kiustendil, Pernik, Sofia şi Regiunea Sofia;

- Cod galben de ploaie, 15-20 l/mp, în regiunile: Stara Zagora, Sliven şi Haskovo.

MAE recomandă monitorizarea situaţiei din zonele respective, conducătorii auto să adopte o conduită preventivă, să se deplaseze cu viteză adecvată şi să aibă autoturismele echipate pentru circulaţie pe drumurile publice în condiţii de iarnă, să se respecte strict semnalizarea rutieră temporară montată şi indicaţiile/semnele organelor de control aflate la faţa locului. Pe perioada instituirii codurilor de atenţionare meteorologică este posibil ca unele categorii de drumuri să fie închise circulaţiei rutiere din cauza formării de polei sau a vizibilităţii reduse, în condiţii de vânt puternic.

Informaţii actualizate despre starea vremii se pot obţine de pe site-ul www.weather.bg, cele despre starea actuală a drumurilor din aplicaţia gratuită LIMA (deocamdată doar în limba bulgară) www.lima.api.bg, de pe pagina de Internet a Agenţiei "Infrastructura Rutieră" - www.api.bg şi non-stop de la numărul de telefon 070013020. În cadrul agenţiei funcţionează pe parcursul întregului an, în regim non-stop, Centrul Situaţional, care colectează şi sintetizează datele privind situaţia drumurilor republicane/publice.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Sofia: +35929712858 şi +35929733510, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă au la dispoziţie telefonul de permanenţă al misiunii diplomatice a României în Republica Bulgaria: +359879440758.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de Internet http://www.meteoalarm.eu/ro_RO/1/0/BG-Bulgaria.html,http://sofia.mae.ro şi www.mae.ro şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia "Călătoreşte în siguranţă" (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie.

Sursa: agerpres.roAdaugă părerea ta
Alte articole din: SOCIAL