Coronavirus - România: 4761 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

ATENŢIE! Ce trebuie să faci atunci când animalul de companie a căzut de la înălțime

Tuesday, 07 August 2018, 16:54 Sursă: REALITATEA.NET

Potrivit statisticilor, pisicile sunt cele care se ies cel mai des pe o fereastră deschisă, câinii fiind mai retincenti. Cabinetele veterinare au raportat o creștere a accidentelor animalelelor de companie primăvară și vara, adică în sezonul cald, multe dintre aceastea fiind cauzate de căderea de la înălțime, astfel că specialiștii au inventat un nou termen medical: sindromul căderii de la înălțime.

Sindromul căderii de la înălțime se referă la întreagă paleta de leziuni și afecțiuni provocate de impactul cu solul a pisicii căzute de la etaj.  Pisicile nu se tem de înălțime, însă, nicio pisica nu va sări de la fereastră în mod voit, căderile de la etaj intampladu-se, în cele mai multe dintre cazuri, accidental.

Ce trebuie făcut atunci când animalul a căzut în gol?

Un criteriu extrem de important în creșterea șanselor de supravieutire îl reprezintă înălțimea de la care cade animalul. Paradoxal, căderea de la etajul 2 poate produce mai multe leziuni decât căderea de la etajul 6, deoarece o distanță mai mare oferă pisicii timpul și spațiul necesar pentru a adopta poziția optimă de aterizare.  Un alt factor important este suprafață pe care cade animalul. Iarbă și pământul absorb din șocul impactului și produc răniri mai ușoare, în timp ce aterizarea pe beton este mult mai periculoasă sau chiar fatală.

Cele mai frecvente traume atunci când animalul cade de la înălțime:

- coaste fracturate, perforarea plămânilor, pneumotorax (acumulare de aer în spațiul pleural), hemoragii ale plămânilor

- fracturi ale membrelor
- traumatisme ale craniului, ale coloanei vertebrale
- hemoragie internă, rupturi de ficat, splină, vezica urinară, afectări ale rinichilor, hernie.

În momentul în care ați constatat căderea animalului, acesta trebuie recuperat cât mai repede, secundele făcând, uneori, diferența între viață și moarte. Imediat după ce recuperați animalul, analizați cât de repede puteți leziunile și grăbiți-va spre medicul veterinar.

Șansele de supraviețuire cresc exponențial cu timpul scurs de la producerea accidentului, cu cât mai repede, cu atât mai bine. Deși este posibil să nu aibă leziuni sau suferințe vizibile, animalul poate avea leziuni interne, care îl pot ucide rapid.

Doar medicul poate descoperi eventualele probleme pe care un animal le poate avea în urmă unei căzături de la înălțime; acesta va examina pisica sau câinele, va vedea starea animalului și îi va stabili un tratament adecvat, atunci când este cazul, mai ales că în situațîi dificile este posibil să fie nevoie de intervenția chirurgicală.

 

 

 

Alte articole din: ACTUAL
Adaugă părerea ta
Alte articole din: ACTUAL