Atac cu rachete asupra unor orașe din Israel

Tuesday, 12 November 2019, 19:26, Sursă: REALITATEA.NET

Sirenele au sunat marţi la Tel Aviv la câteva ore după ce un responsabil palestinian şi soţia sa au fost ucişi într-un atac aerian israelian, în cursul nopţii de luni spre marţi, în estul oraşului Gaza, relatează dpa.

Adaugă părerea ta

''Jihadul islamic în #Gaza lansează rachete la întâmplare asupra civililor în #Israel'', au anunţat Forţele de Apărare Israeliene (FDI) pe Twitter. ''Îi vom apăra'', a adăugat sursa citată.

Şcolile şi grădiniţele au fost închise şi au fost deschise adăposturi în zona oraşului Tel Aviv după ce două rachete au fost interceptate deasupra oraşului de sistemul de apărare Iron Dome.

De la războiul din Gaza din 2014, sirenele care anunţă raiduri aeriene la Tel Aviv au foarte rar activate. În urmă cu aproximativ şase luni, sirenele au sunat în oraş după ce mişcarea islamistă Hamas, care guvernează Fâşia Gaza, a lansat o rachetă în direcţia oraşului, susţinând că a fost o ''greşeală''.

Sistemul israelian de apărare antiaeriană a doborât aproximativ 20 din cele 50 de rachete lansate din Fâşia Gaza începând de marţi dimineaţa, potrivit unui comunicat al FDI.

Surse de securitate palestiniene au afirmat că s-au auzit numeroase explozii în Fâşia Gaza.

Germania a condamnat bombardamentul cu rachete lansat marţi dinspre Fâşia Gaza spre Israel şi a făcut apel la detensionarea situaţiei, afirmând că nu există justificare pentru violenţele împotriva civililor nevinovaţi.

Anterior, Israelul a lansat un raid aerian în Fâşia Gaza, în timpul căruia a ucis un comandant important al grupării militante Jihadul Islamic, Baha Abu al-Atta.

„Condamnăm atacul cu rachete în cei mai severi termeni. Facem apel la reţinere şi la stoparea violenţelor. Sprijinim ferm eforturile de mediere ale Egiptului şi ale ONU”, a declarat ministerul german de externe într-un comunicat de presă.

Baha Abu Al Ata, 42 de ani, lider al braţului armat al Jihadului Islamic în Fâşia Gaza, Brigăzile al-Quds, şi soţia sa au fost ucişi într-un atac aerian israelian care a lovit locuinţa lor, au anunţat autorităţile din Israel şi Gaza.

"Tocmai l-am doborât pe comandantul Jihadului Islamic în Gaza, Baha Abu Al Ata'', au indicat FDI.

''Al Ata a fost direct responsabil pentru sute de atacuri teroriste împotriva civililor şi soldaţilor israelieni", a precizat sursa citată, adăugând că ''un nou atac este iminent''.

Armata israeliană a publicat imagini cu o clădire avariată de la periferia de sud-est a oraşului Gaza, spunând că a fost ''ţintită chirurgical''.

Ministerul Sănătăţii din Gaza a declarat într-un comunicat de presă trimis prin e-mail că ''doi palestinieni, între care o femeie, au fost ucişi într-un atac israelian care a lovit o casă din cartierul al-Shuja'eya''.

Potrivit comunicatului, doi trecători au fost răniţi în acelaşi atac. Organizaţia Jihadul Islamic a confirmat într-un comunicat de presă că Al Ata a fost ucis în locuinţa lui, avertizând că ''Israelul a depăşit toate limitele''.