Alegeri locale 2020 Vezi rezultatele parțiale

Raed Arafat, îngrijorat de urmările vacanței de Rusalii: E prea devreme să ieșim din starea de alertă, dar avem și un plan B

Tuesday, 09 June 2020, 21:14 Sursă: realitatea.net

 Raed Arafat a atras atenția,marți, asupra urmărilor pe care le va avea mini-vacanța de Rusalii de la malul mării, unde nu au fost respectate regulile de distanțare. 

Acesta a spus, marți, la un post tv, că ridicarea stării de alertă ar crea o imagine falsă a realității, oamenii ar crede că nu mai există coronavirus, iar efectele ar fi greu de remediat ulterior:

„Ar crea un mesaj care poate să fie perceput fals de populație. Populația poate să creadă că totul este perfect. Cel mai periculos lucru este mesajul pe care îl dăm populației când luăm deciziile. (...) Este prea devreme să ajungem la situația dinaintea virusului. Încă mai avem etape de relaxare și încă mai avem acțiuni care trebuie să fie luate punctual. Este clar că la acest moment trebuie să continuăm cu măsurile compensatorii. Mască, distanțare, triajul la intrare în clădire, indiferent ce va fi după. Dar ne trebuie pârghiile care să ne permită să facem aceste lucruri cu eficiență. Pentru că, vedeți, lumea nu respectă toate regulile. Ieri și alaltăieri am văzut la malul mării că lumea nu a respectat regulile”, a explicat Raed Arafat.

În cazul in care starea de alertă va fi prelungită, Arafat a vorbirt despre măsurile de relaxare care ar intra în vigoare. Astfel, secretarul de stat a confirmat redeschiderea mall-uilor, dar fără zona de mâncare, de joacă și fără cinematografe.

Planul B al autorităților, în lipsa stării de alertă

Raed Arafat a mai transmis și că în timpul discuției de luni, purtată cu premierul Ludovic Orban, președintele Klaus Iohannis și miniștrii cabinetului, a fost stabilit și un plan B în cazul în care Parlamentul va vota ridicarea stării de alertă:

„Vor fi încercate alte soluții dacă Parlamentul respinge starea de alertă. Întotdeauna există un plan B. Pe legislația situațiilor de urgență există mijloace care ne permit să acționăm, dar va fi mult mai greu să implementăm anumite decizii. La acest moment nu pot să vă dau un răspuns juridic la această problemă. Starea de alertă rămâne poate cea mai simplă modalitate de a continua”, a declarat Arafat.

 

Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL