Coronavirus - România: 191102 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Apel comun pentru sănătate al medicilor și Asociațiilor de Pacienți: Bolnavii cronici și cei cu COVID ar trebui tratați în aceeași unitate spitalicească

Wednesday, 14 October 2020, 08:40 Sursă: Realitatea.net

Medicii spun că pacienții cronici suferă pentru că nu au același acces la profesioniști ca înainte de pandemie. Tocmai de aceea, bolile lor riscă să se agraveze și să le pună viețile în pericol.

"În secția noastră au fost tratați doi pacienți COVID și 200 de pacienți cu probleme urologice non-Covid. Adresabilitatea noastră e foarte bună (...) Înainte de pandemie aveam 400-500 de intervențiichirgicale, în cele cinci luni am avut 61 de pacienți internați, dintre care doar 10 au necesitatat intervenții chirugicale urologiece", a afirmat Victor Cauni, medic primar urologie la Spitalul Colentina.

"Pacientii Covid sunt marginalizați și trimiși la spitale suport cât mai repede, indiferent de problemele lor medicale de fond, în timp ce pacienții non-Covid nu mai pot ajunge la tratamente. (...) Noi nu tratăm pacienți Covid sau non-Covid, tratăm oameni bolnavi. Trebuie să existe adresabilitate către toți pacienții, în funcție de nevoia lor medicală. Covid poate prima într-o secundă, după aia să apară un infract sau altă urgență. Nu putem să plimbăm pacienții de colo-colo", a afirmat Teodor Voiosu, medic gastroenterolog Spitatlul Colentina

De asemenea, medicii cred că nu ar mai trebui să existe o diferențiere între spitalele pentru cronici și cele în exclusivitate pentru patologia Covid.


Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL