Coronavirus - România: 116415 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Anunț pentru șoferi! Modificări de protecție anti-coronavirus PERMISE fără omologare la RAR. Ce schimbări sunt INTERZISE

Monday, 03 August 2020, 19:28 Sursă: realitatea.net, Registrul Auto Roman

Autor: Ioana Stanescu

 

Care sunt soluțiile ce pot fi alese de șoferi și pentru care sunt necesare reomologarea vehiculului și modificarea cărții de identitate a vehiculului?

Referitor la dotarea autovehiculelor cu panouri despărțitoare la interior, Registrul Auto Român recomandă folosirea unor materiale ușoare, transparente și flexibile. Fixarea panourilor trebuie să se realizeze prin soluții tip Velcro („scai”) sau adezive care să permită demontarea ușoară pentru igienizare.

„RAR înțelege necesitatea unei protecții adecvate a participanților la trafic în această perioadă, atât a conducătorilor auto, cât și a pasagerilor, motiv pentru care recomandă utilizarea unor soluții temporare ușoare” și prezintă condițiile ce trebuie respectate: 

- Sunt utilizate materiale ușoare, transparente, flexibile;

- Montajul pe vehicul nu implică utilizarea unui cadru solid;

- Fixarea se realizează prin mijloace nepermanente (soluții tip Velcro sau adezive) care să permită demontarea facilă în vederea igienizării;

- Montajul nu trebuie să afecteze integritatea structurală a vehiculului și nici să interfereze cu vreun echipament de siguranță montat de producător, de ex. centuri de siguranță, airbag etc.

Suportul tetierelor poate fi totuși utilizat pentru fixare/susținere.

Modificări ce au nevoie de reomologarea mașinii

RAR atrage atenția asupra faptului că, în conformitate cu legislația națională, în situația în care configurația unui vehicul este modificată în raport cu parametrii avuți în vedere la omologare, vehiculul se supune reomologării, fiind necesară refacerea tuturor încercărilor pentru sistemele afectate de modificare.

Peretele despărțitor fix are nevoie de reomologarea mașinii

Montarea unor panouri fixe pe autoturisme, în spatele conducătorului auto, are impact asupra mai multor elemente constructive și implică reverificarea respectării cerințelor din reglementările aplicabile, cum ar fi instalarea și ancorarea centurilor de siguranță, omologarea scaunelor și absorbția de energie, proeminențele interioare, geamurile de securitate, impactul frontal și lateral, incluzând sistemele airbag din scaune și cele cortină, încălzirea și ventilația.

În plus, având în vedere echipamentele uzuale ale vehiculelor de fabricație recentă (spre exemplu sistemele airbag cortină), sau dimensiunile interioare ale majorității autoturismelor utilizate în regim de taxi în România, montajul unor panouri fixe ar conduce la imposibilitatea obținerii reomologării. Deloc de neglijat ar fi și costurile mari implicate de verificările de reomologare și perioada de timp necesară efectuării testelor respective, a mai transmis RAR în informarea de luni.

Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL