Coronavirus - România: 4417 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Anunț de ultimă oră. Guvernul NU are bani pentru alocații! Ce îi așteaptă pe pensionari

Tuesday, 11 February 2020, 14:13 Sursă: realitatea.net, Gandul


Ludovic Orban: „Dublarea alocațiilor ne costă 6 miliarde de euro. Nu avem banii ăștia!”

Alocațiile pentru copii nu vor fi dublate pentur că  nu există bani la buget pentru această majoare, în contextul în care o astfel  de măsură ar avea un impact de 6 miliarde de euro.

„Alocațiile pentru copii au fost mărite în baza unui legi a PNL, în funcție de rata inflației. Pentru majorarea alocațiilor, impactul bugetar este de peste 6 miliarde de euro. Nu avem bani ăștia. Am intrat în procedură de deficit excesiv. Deși avem în luna ianuarie un plus de colectare de 300 de milioane, trebuie să-l vedem consolidat, să vedem care e evoluția economică, prognozele de creștere. Înainte de rectificarea bugetara, MF trebuie să prezintă un raport privind creșterea. Ce pot să garantez e că suntem responsabili”, a declarat Ludovic Orban, la Gândul LIVE.

Ludovic Orban a făcut acest anunț îngrijorat de eventuala majorare a alocațiilor decisă de Parlament. 

În acest moment, dublarea alocațiilor este în mâinile parlamentarilor, mai precis a deputaților, după ce senatorii au respins amânarea termenului. Cabinetul Orban I a emis o OUG de amânare a dublării alocațiilor pentru copii până la 1 august acest an.

Ludovic Orban: „Vom crește pensiile cu siguranță!”

Premierul desemnat a adăugat însă că PENSIILE VOR CREȘTE, dar nu a precizat și cu ce procent.

„Vom crește pensiile. Nu vă pot spune acum 100% ce va fi. Să vedem bugetul de la CAS și CASS. Trebuie să facem prognozele și în funcție de creșterea economică din următorii 3 ani, vom vedea. Dar, cu siguranță, vor fi mărite”, a precizat Orban.

„Nu există în momentul de față niciun risc legat de plata pensiilor și salariilor. Noi am prevăzut în buget sumele pentru creșterea pensiilor, dar urmărim cu mare atenție evoluția încasărilor. Vom crește pensiile cu siguranță, nu există niciun dubiu, în conformitate cu legea în vigoare.

Premierul a vorbit și despre procedura de deficit excesiv în care va intra în perioada următoare.

„România nu are nimic de suferit, atâta timp cât prezintă planul de reducere a cheltuielilor. Dacă sunt cheltuieli mai mari decât veniturile, nu ai altă soluție decât să te împrumuți. Nu noi am generat cheltuielile. Ceea ce am făcut noi a fost să reducem cheltuieli. Dacă Ministerul de Finanțe nu se împrumută, nu poate să plătească contractele, salariile, pensiile”, a declarat Orban, la Gândul LIVE.

Creșterea pensiilor era prevăzută de Guvernul PSD pentru 1 septembrie 2020. Fostul ministru social-democrat al Muncii anunța anul trecut că valoarea punctului de pensie va creşte cu 15% de la 1 septembrie, respectiv de la 1.100 de lei la 1.265 de lei, odată cu intrarea în vigoare a Legii pensiilor.

De asemenea, tot de la 1 septembrie, pensia minimă garantată sau indemnizaţia socială pentru pensionari se majorează cu 64 de lei, de la 640 de lei la 704 lei, iar indemnizaţia pentru însoţitor în cazul pensionărilor de invaliditate încadraţi în gradul I de invaliditate se majorează de la 880 lei la 1.012 lei.

Pensia medie în România era, la sfârșitul lunii iulie 2019, de 1.189 de lei, din care pensia pentru limită de vârstă era 1.348 de lei, iar pensia medie pentru agricultori era 489 de lei.

Ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, a declarat la sfârșitul lunii ianuarie că banii necesari pentru creşterea pensiilor cu 40% sunt incluşi în bugetul pe anul acesta, „legislaţia este respectată”, iar o modificare a actului normativ ar fi posibilă numai dacă ar exista riscul ca România să intre în recesiune,

Alte articole din: ACTUAL
Adaugă părerea ta
Comentarii Existente
2020-02-11 17:32:48
Iulian

,,Am votat pnl să nu iasă psd si ca mine sunt mulți,,alocati ,pensi D Orban (pnl din 2016 in 2019 a castigat 700.000 votanți ) ai dat cu bâta în baltă mă voi abtine la alegeri ( si voi v-ati abținut cand să votat alocațiile) mulțumim pentru cei 6 lei

2020-02-11 17:54:49
Folositi ouă clocite pentru guvernați ,să plece la muls capre,dacă nu stiu să faca bani...pentru multinaționale.

Dl Iulian ,dar cum ați putut să votați compradori ,bre ?PSD reprezintă, de bine de rău ,pe lucrătorii cinstiți si vrea sa faca ceva pentru ei ,PNL reprezintă capitalul străin ți compradorii.Când ii auud ca nu sunt bani pentru obligațiile sociale ,imi vine sa arunc cu ouă clocite si să spun pe nemțeste Raus ! Fă bani de aia esti acolo ,boier păgân,legat de vânt .altfel lasa locul dlui Isărescu ca e reprezentatul masoneriei și bancherilor si stie să facă bani pentru ei,,dar un guvern ales trebuie sa faca bani pentru popor .Cum ?Ghici ,dati afara pe Cîțu si Turcan si gasiti ,ca Norvegia nu e in UE,deci presedintele lor someză,dar bani au din petrol si gaze .Cât sunt redevențele pe petrolul meu si al pensionarilor,nu al lui Turcan , compradori.!

2020-02-11 18:21:06
Popescu

Te astept la vot bozgore...copii aia au parinti cu drept de vot parinti ce cotizeaza la pensiile de le majorezi tu din pix...pentru alea ai bani nu?

2020-02-12 09:20:41
Adrian

Dar pentru ce aveti dumneavoastra bani? Pentru indemnizatiile si salariile politicienilor exista bani? Pentru alegeri aveti bani? Cum se face ca, de fiecare data cand trebuie facut ceva pentru poporul de rand, nu se poate, pentru ca nu exista bani? Aici ma refer la toate guvernarile, indiferent de apartenenta politica! Aia cu greaua mostenire e expirata deja! Sa vedem clar, puneti pe hartie pe ce se duc banii in realitate!

Alte articole din: ACTUAL