Coronavirus - România: 66631 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Profesorii, ultimatum pentru Guvern. Greva generală în școli și blocarea anului, scenariu posibil

Thursday, 01 February 2018, 07:34 Sursă: REALITATEA.NET

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) anunţă proteste în cazul în care nu va primi un răspuns din partea Guvernului cu privire la salarizarea cadrelor didactice şi reducerea posturilor din învăţământ.

Preşedintele FSLI, Simion Hăncescu, a declarat joi, în cadrul unei conferinţe de presă, că se va consulta şi cu membrii de sindicat în vederea declanşării grevei generale.

"Salariul mediu net în administraţia publică este de 3.800 de lei, iar în centre universitare în jur de 2.000 de lei. Prin urmare, vom cere Guvernului, în regim de urgenţă, nişte întâlniri, Guvernului şi celorlalte ministere, iar dacă în maximum două săptămâni vom constata lipsă de invitaţie la discuţii, aşa cum am decis ieri, în Colegiul liderilor, vom trece la proteste. Primele preconizate sunt pichetările, iar în funcţie de ce se va întâmpla, ne vom consulta în perioada următoare pentru a cere opinia în vederea declanşării unui conflict de amploarea grevei generale", a spus Hăncescu.

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) atrag atenţia asupra problemelor majore din educaţie: reducerea posturilor din mai multe unităţi de învăţământ, comasarea claselor, salariile angajaţilor din învăţământ sunt printre cele mai mici din sistemul bugetar, discriminarea personalului din educaţie, prin neacordarea mai multor sporuri.

Profesori, părinți şi sindicalişti au pichetat şi miercuri ministerul Educației, nemulțumiți de decizia autorităților locale de a desființa mai multe școli şi de a impune un cost standard care duce la scăderi de salarii sau disponibilizări.

Și Federația Spiru Haret a participat la protestul împotriva scăderilor de salarii şi personal în sistemul de învăţământ.

Circa 100 de membri ai sindicatului din educaţie Spiru Haret au protestat miercuri, în intervalul orar 11:00 - 13:00, în faţa Ministerului Educaţiei, aceştia fiind nemulţumiţi de subfinanţarea sistemului de învăţământ.

"Este vorba despre nişte comasări abuzive dispuse la ordinul MEN, comasări de şcoli, de clase, desfiinţarea unor structuri ale unităţilor şcolare, în special din mediul rural, avem un cost standard care este subdimensionat. Toate aceste măsuri au fost dispuse fără a se purta vreun dialog cu partenerii reprezentativi, nici cu părinţii. Suntem în situaţia în care marile colegii naţionale, unde aveam personal înalt calificat, nu se pot încadra în costurile standard. Ei îşi doresc să îndepărtăm profesori bine pregătiţi şi să aducem numai debutanţi pentru că ei costă mai puţin. Noul ministru are obligaţia să ţină cont de problemele pe care noi le prezentăm cu ocazia acestor acţiuni şi să dispună măsurile care se impun", a declarat Marius Nistor, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret".

Noul ministru al Educaţiei, aflat în mijlocul unor controverse uriaşe din cauza greşelilor gramaticale devoalate de presă şi după prestaţia sa din timpul audierilor, nu pare să fie impresonat de faptul că îşi începe mandatul cu o problemă extrem de gravă.


Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL