Ambasadoarea Olandei a descins la Tudorel Toader. Anunț îngrijorător: vine OUG pe Codurile penale!

Thursday, 28 March 2019, 11:28 Sursă: REALITATEA.NET

Olanda este îngrijorată de intenția Guvernului, de a modifica cele două coduri penale prin ordonanță de urgență. După o întâlnire cu ministrul Tudorel Toader, ambasadorul olandez a lăsat de înțeles că actul normativ ar putea fi adoptat mâine.

Adaugă părerea ta

Ambasadoarea Olandei, Stella Ronner-Grubacic, anunță că ordonanța de urgență care va modifica Codurile penale ar putea fi adoptată de guvern în zilele următoare. 

Diplomatul a ajuns la această concluzie după o vizită efectuată joi dimineață la Ministerul Justiției, unde a avut o discuție cu ministrul Tudorel Toader. 

La finalul întervederii, care a durat mai bine de o oră, ambasadoarea a subliniat că există serioase îngrijorări și aceste îngrijorări au fost expuse în fața ministrului.

”Îngrijorările vizează o ordonanță despre care am auzit că va fi dată. Poate astăzi sau poate mâine și care aduce amendamente Codurilor penale, bineînțeles, într-o manieră despre care vă spuneam. ”Sperăm că temerile noastre să fie bine înțelese și luate în considerare”, a spus Stella Ronner-Grubacic. 

Ulterior, ministrul Tudorel Toader a oferit Realitatea.net câteva indicații în privința titlului folosit. 

 

Faptul că o ordonanță de urgenţă pentru modificarea Codurilor penale va fi adoptată în prima şedinţă de Guvern a fost anunțat în exclusivitate, la Realitatea TV, de deputatul USR Stelian Ion.

Stelian Ion susţine că, potrivit surselor care i-au oferit informaţia, în viitoarea şedinţă a Executivului ar urma să fie adoptată doar Ordonanţa de Urgenţă care care modifcă codurile penale, prin reducerea termenelor de prescripţie.

Anunţ bombă: Guvernul va adopta, vineri, OUG pe codul penal 

Efectele cumulate ale celor două ordonanțe trimise la CSM pentru aviz, plus deciziile CCR de condamnare a protocoalelor cu SRI, vor desființa tot ce s-a lucrat în anticorupție în ultimii ani, spun analiștii.

Potrivit surselor Realitatea TV, şedinţa de guvern care ar fi trebuit să aibă loc joi a fost amânată pentru vineri. 

Experții pe justiție ai Comisiei Europene au transmis deja, miercuri, echipei de experți trimiși de guvernul României într-o discuție la Bruxelles că proiectul de OUG pentru modificarea Codurilor Penale ”nu e ok”, potrivit unor surse politice citate de G4Media.ro.

Mai mult, experții Comisiei Europene au înțeles că guvernul Dăncilă a vrut ”un acord de principiu” și au refuzat să-și dea acordul pe aceste modificări, potrivit surselor citate.

Reprezentanții guvernului Dăncilă le-au transmis însă experților Comisiei că nu au timp, guvernul se grăbește să adopte modificarea Codurilor penale și au insistat pentru un acord. Mai mult, delegația română le-a transmis experților europeni că modificările ar avea girul Curții Constituționale, așa că nu ar mai fi nevoie de verificări amănunțite.

Mai mult, prim-vicepreședintele Comisiei Europene va avea o discuție telefonică în cursul zilei de joi cu premierul Viorica Dăncilă, pe tema justiției, potrivit surselor citate, în condițiile în care liderii PSD au dat toate semnalele că vor ca proiectele de OUG să fie adoptate cât mai rapid de guvern.