Coronavirus - România: 235586 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Alexandru Rafila consideră că recordul de noi cazuri COVID nu e din cauza nerespectării regulilor: ”Masca face și ea ce poate!”

Thursday, 08 October 2020, 22:12 Sursă: Realitatea.NET

Autor: Monica Vasilescu

"Ne aflăm pe un trend crescător în ultima săptămână. Deocamdată nu avem niciun motiv să credem că acest trend se va opri. Este evident ce se întâmplă în toată Europa o creștere. Întrebarea pe care ar trebui să ne-o punem este dacă sistemul de sănătate din România este pregătit pentru o astfel de creștere a cazurilor.

Mă uit la un alt indicator, la incidenta cumulata in ultimilele 14 zile. Noi avem undeva la 130 de cazuri la 100 de mii de locuitori. În jurul datei de 1 iulie aveam 12-14 cazuri. Numărul de cazuri s-a mărit de 10 ori. Am avut o crestere lenta, dar constanta. In ultimele saptamani am asistat la cateva schimbari majore: terminarea concediilor, reluarea activitaţilor economice, inceperea scolii, alegerile. În momentul de fata rata de transmitere este supraunitară, adica daca o persoană infecteaza mai multe persoane.

Lucrul asta nu s-a intamplat din cauza nerespectării regulilor. Au fost niste imagini de ieri in care erau multe persoane inghesuite la metrou. Masca face si ea ce poate. Distantarea este mai importantă decat masca.

Testarea masiva a oamenilor sanatosi nu rezolvă problema. Trebuie identificata persoana infectata si testate toate persoanele din jurul ei. Multe dintre directiile de sanatate sunt depasite.

Am avut aceasta vara la dispozitie si primul lucru care ar fi trebuit sa constituie o preocupare era intarirea sistemului de sanatate publica. Se astepta la nivelul Uniunii Europene ca in toamna sa avem o crestere a cazurilor, ceea ce s-a si intamplat", a declarat Alexandru Rafila, joi seara, la un post TV.


Citeste totul despre:


Alte articole din: ACTUAL
Alte articole din: ACTUAL