Coronavirus - România: 20290 de cazuri confirmate

Vezi mai multe detalii

Adevărul despre infecțiile din spitalele românești. Declarațiile care aruncă în aer sistemul sanitar

Thursday, 03 December 2015, 18:32 Sursă: REALITATEA.NET

Cazurile de infecţii din spital (nosocomiale) sunt subraportate în România, pentru că este imposibil ca la nivel naţional ponderea lor să fie de 1%, iar la nivelul Uniunii Europene, între 5-15%, afirma, în urmă cu aproape o lună, dr. Roxana Şerban, de la Institutul Naţional de Sănătate Publică.

"În România, aceste infecţii sunt subraportate. Toate eforturile pe care le-am depus au fost pentru a cunoaşte în sensul real numărul de infecţii, pentru a împiedica transmiterea acestor germeni", explicat medicul, în cadrul unui eveniment.

Conform acesteia, pe raportarea naţională statistică, rata de incidenţă este de 1 - 1,2%. "În cadrul sentinelei, pe care noi am iniţiat-o şi care funcţionează de patru ani, în principal pentru tipurile de infecţii în secţiile cu cel mai mare risc, şi anume cele de terapie intensivă, s-a ajuns să fie raportate şi rate medii - pe cele 12 spitale care intră în această sentinelă - de 4%. Chiar am avut un spital care şi-a recunoscut realmente problema, cu o incidenţă de 20% în secţia de terapie intensivă", a spus Roxana Şerban.

Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, a confirmat şi el că în România cazurile de infecţii nosocomiale sunt subraportate.

De asemenea, reprezentantul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii pentru România, Victor Olsavszky, a spus că în România se poate vorbi despre un slab control al infecţiilor nosocomiale.

"Acest lucru, cel puţin pentru România, s-a tradus în aceste cifre pe care le-aţi auzit. Este imposibil ca România, în sistemul sanitar pe care îl cunoaştem foarte bine, să aibă o incidenţă a infecţiilor spitaliceşti nosocomiale sub media UE, sub americani. Este imposibil. Acest lucru nu se întâmplă numai în România. Se întâmplă în multe alte ţări, acest lucru trebuie adresat, pentru că spitalul rămâne în continuare un rezervor important, o sursă importantă de germeni gata rezistenţi la antibiotice", explica atunci Victor Olsavszky.

Alte articole din: ACTUAL
Adaugă părerea ta
Alte articole din: ACTUAL