9 miliarde lei, necheltuiți după primele 10 luni. De ce a ținut Guvernul Ponta banii la sertar

Thursday, 26 November 2015, 09:45 Sursă: REALITATEA.NET

Guvernarea Ponta s-a remarcat prin economiile făcute și prin excedentul bugetar anunțat de fiecare dată cu mare pompă, cu toate că erau bani luați de la investiții și de la cofinanțarea fondurilor europene.

Execuția bugetului general consolidat la finele primelor zece luni ale anului 2015 s-a încheiat cu un excedent de 9,04 miliarde de lei, respectiv 1,28% din PIB, față de excedentul de 1,9 miliarde de lei, respectiv 0,29% din PIB, înregistrat în perioada similară din 2014, conform datelor publicate miercuri de Ministerul Finanțelor Publice.

După primele nouă luni, excedentul fusese de 6,1 miliarde lei, respectiv 0,87% din PIB.

La ultima rectificare bugetară, o mare din bani au fost redirecționați către Ministerul Dezvoltării, pentru a ajunge la autoritățile locale, sau către Fondul de rezervă al Guvernului.

În plus, Ministerul Dezvoltării Regionale a alocat peste 30 de milioane de lei către unele consilii județene conduse de social-democrați în luna octombrie.

Banii au fost alocați prin transferuri și fac parte din Programul Național de Dezvoltare Locală, demarat de Guvernul Ponta în 2013, pe baza unei ordonanțe de urgență. Datele apar în lista de plăți efectuate în luna octombrie 2015, publicată pe site-ul ministerului. Pe listă figurează plăți către mai multe unități administrative – consilii județene, locale sau comunale.

Veniturile bugetului general consolidat, în sumă de 191,6 miliarde de lei, reprezentând 27,2% din PIB, au fost în primele zece luni din 2015 cu 7,9% mai mari în termeni nominali față de aceeași perioadă a anului precedent, iar ca pondere în PIB cu 0,6 puncte procentuale.

S-au înregistrat creșteri față de aceeași perioadă a anului precedent la încasările din impozitul pe venit (+13,3%), TVA (+11,8%), venituri nefiscale și impozit pe profit (+11,2%) și accize (+7,4%).

Încasările din contribuții de asigurări sociale au scăzut doar cu 1,8% față de anul anterior. Acestea au fost influențate atât de reducerea cu 5 puncte procentuale a contribuțiilor angajatorilor, cât și de creșterea pe anul 2015 cu 0,5 pp a cotei de contribuție către pilonul II de pensii.

La nivelul administrațiilor locale s-au înregistrat creșteri față de anul precedent la impozite și taxe pe proprietate cu 2,1%, taxe pe utilizarea bunurilor cu 4,8% și venituri nefiscale cu 2,4%.

Pe de altă parte, cheltuielile bugetului general consolidat, în sumă de 182,6 miliarde de lei, au crescut în termeni nominali cu 4% față de aceeași perioadă din anul precedent, dar s-au diminuat cu 0,4 pp ca pondere în PIB.


Vezi mai multe


Alte articole din: ACTUAL
Adaugă părerea ta
Alte articole din: ACTUAL