Schimbări majore la 112 după "cazul Caracal". Raportul lui Raed Arafat propune colaborarea cu Google

 
Raportul lui Raed Arafat (vezi atasat)
Raportul lui Raed Arafat (vezi atasat)

Raed Arafat a venit miercuri seara la Guvern pentru a-i prezenta premierului Viorica Dăncilă un raport cu măsurile pentru îmbunătăţirea localizării apelurilor la 112. Într-o prezentare de presă de după întâlnirea cu premierul, Arafat a anunțat un plan de 14 măsuri care conțin modificări legislative cu privire la cartelele pre-pay, precum și o colaborare a Guvernului cu Google.

Secretarul de stat Raed Arafat a prezentat, miercuri seara, la Palatul Victoria raportul cu măsurile care trebuie luate pentru localizarea apelurilor la 112.

Raed Arafat a prezentat sintetic presei ce conține raportul prezentat premierului, precizând că raportul integral va fi disponibil pe site-ul DSU. VEZI AICI raportul

Redăm principalele declarații ale secretarului de stat din MAI, șeful Departamentului de situații de urgență (DSU):

"Am avut ocazia să prezint doamnei prim-ministru raportul și concluziile. În raport a fost analizată situația actuală a 112, a dispeceratului și a localizării.

Au fost stabilite 14 măsuri, unele pe termen scurt, de maxim 12 luni, altele pe termen mediu, de maxim 36 luni și a treia categorie pe termen lung de maxim 60 luni. Sunt termeni maximali, poti fi obținute rezultate și mai repede.

Măsura 1 se referă la îmbunătățirea cadrului legislativ pentru urgentarea implementării sistemului de localizare a apelurilor la 112. A fost realizat un proiect de OUG pentru modificarea OUG 34/2008 și a OUG111 din 2011, de mâine proiectele vor fi suspuse dezbaterii publice, este un draft care poate suferi modificări.

Referitor la aspectul cu cartelele pre-pay. A fost făcută o analiză pe primele 6 luni ale anului de colegii de la STS: din totalul de 47 la sută apeluri neurgente la 112, 52,8 la sută au fost abuzive, iar 81 la sută dintre acestea au fost apeluri de pe cartele pre-pay, fără a putea fi identificat apelantul.

Proiectul de lege propus de noi arată că numai atunci când se apelează la 112 furnizorul de telefonie mobilă va transmite datele cumpărătorului de cartele pre-pay. De măsura 1 răspunde AMCOM și Ministerul Telecomunicațiilor.

Măsura 2. Încheierea unui protocol de colaborare cu Google, testarea și ulterior operaționalizarea soluției finale de localizare de tip AML (Advanced Mobile Location). Timp maxim de implementare este de 8 luni Răspunde STS.

Costul proiectului de pentru implementarea sistemului AML este de 600 de mii de euro, potrivit STS", a precizat Arafat.

Soluția de  localizare Google AML/ELS este funcțională, conform raportului EENA 2019, în 15 țări: Marea Britanie, Islanda, Irlanda, Norvegia, Finlanda, Belgia, Olanda, Austria, Slovenia, Moldova, Lituania, Estonia, Noua Zeelandă, Statele Unit și Emiratele Arabe, în alte state se află în curs de implementare/testare.

RAPORTUL PRELIMINAR privind sistemul național de urgență 112 AICI

O altă măsură anunțată de Raed Arafat este reconfigurarea infrastructurii de telefonie mobilă în colaborare și cu sprijinul STS.

Promovarea aplicației "Apel112", astfel ca ea să funcționeze ca o măsură temporară până la complementarea AML. Promovarea o vor face toate instituțiile, astfel încât să o descarce cât mai multe persoane.

Secretarul de stat a mai anunțat și constituirea și încadrarea a două centre de formare a dispecerilor 112.

"Centrele deja există, au fost făcute printr-un program cu fonduri europene și s-au făcut primele pregătiri și urmează să continuăm pregătirea printr-un program finanțat cu fonduri europene de care vor beneficia 650 de dispeceri. Ținta noastră este să formăm cât mai mulți dispeceri care să poată țină un apel cap-coadă, fără să transfere altcuiva", a mai spus Raed Arafat.

Pentru acest raport s-a lucrat aproape două săptămâni. Asta după ce intervenţia pentru salvarea Alexandrei, fata de 15 ani din Caracal, a fost îngreunată şi de aria prea mare de localizare dată de STS după apelurile fetei. 

La sfârşitul lunii iulie, a fost înfiinţat un Comitet interministerial privind sistemul apelurilor de urgenţă 112, care are ca obiectiv modificarea OUG 34/2008 privind organizarea şi funcţionarea Sistemului Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă şi a OUG 111/2011 privind comunicaţiile electronice.

„Raport despre măsurile care trebuie luate pentru îmbunătăţirea aspectelor privind localizarea - lucrăm cu ANCOM, STS, Ministerul Comunicaţiilor, reprezentanţi de la IGSU. Toate părţile lucrează. Şi din partea Secretariatului General al Guvernului. Ne-am întâlnit zilnic, s-au întâlnit comisiile zilnic, ca să regleze textele de lege care urmează să fie propuse şi astăzi sper să finalizăm. Şi acum se lucrează pe raport. Azi îl vedem în comisia mare şi, dacă totul este ok, mâine îl prezint premierului, după care o să ieşim cu concluziile raportului", a declarat marți Raed Arafat.

 

 

 

 

Fișiere din articol:

Adaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
0 0
borfasi
08 Aug 07:43
Din rau in mai rai ,tara se prabuseste implacabil,acum interlopii dela putere cheama Al Kaida sa administreze tara impreuna ,adica impart ciosvartele cu ISIS.
Răspunde
0 0
borfasi
08 Aug 07:40
Din rau in mai rai ,tara se prabuseste implacabil,acum interlopii dela putere cheama Al Kaida sa administreze tara impreuna ,adica impart ciosvartele cu ISIS.
Răspunde
0 0
Ionel
08 Aug 06:56
Dupa tragedia din Apuseni in care localnicii au descoperit localizarea desi se sunase la 112 si sa nu iei nici o masura.Demisia!
Răspunde
0 0
''Eooororile'' costa viata romanilor !!!
08 Aug 04:00
Arafate, ce atita bataie de cap ? Tu nu gusti cite o ''fetitza'' din cind in cind !? Prostitutia creeaza consum, bugetul se umple, mai luati cite un imprumut in numele fetelor traficate, va dati singuri salarii, bonusuri, cartele de masa, al 13-lea si al 14-lea salariu, va scarpinati si va laudati singuri ce destepti, inteligenti, muncitori, descurcareti sinteti !!! De ce sa implementati ceva care sa dea batai de cap grohaitorilor care doar guitza plictisit la telefon - hai, domnisorica, inchide telefonul ca mai avem si pe altii pe linie !!!!! Stai acolo ca viiine patrula si inchide !!!!! Ce daca sint violate tinere exceptionale, frumoase, destepte, o suta, o mie sau zeci de mii, doar nu ia facut o alta gaura, asa-i, doar nu a ''vrut'' cind sa increzut intr-un tinar proxenet sau un simpatic bunicutz !??? E vina ei !??? Daca nu sunau, poate chiar traiau, poate nu erau bucatite ca niste animale si, poate, peste ani chiar reveneau acasa !? Asta e cadrul social pe care l-ati creat !!! Ne uitam la politicieni cu parul alb care au 4-5-6 neveste, la altii care au amante de virsta copiilor lor, altii care servesc pe ascuns cite o fetita sa nu stie nevasta, astea sint EXEMPLELE pe care le dau otoritatile ! Asta vede tineretul si asta face toata lumea !
Răspunde
0 0
Jan
08 Aug 00:21
Nu-l poate demite nimeni pe acest palestinian dintro familie celebra de teroristi ?
Răspunde
0 0
mihai
07 Aug 18:15
Acel moment, în care o firma privata are dotări mai bune decât guvernul unui stat ....

Pentru ce încasați domnilor salarii ????

Mie îmi convine. Goolge ar administra probabil tara aceasta mult mai bine.

Si mai ieftin.
Răspunde
0 0
Moromete
07 Aug 18:05
CULMEA nesimțirii cum să vi acum cu nșpe modificări la sistemul 112 ? Ai avut un somn profund până acum ? D-le Raied poate ăîi prostiți pe cei care vă mențin în FUNCȚIE .. dar vă reamintesc că INCOMPETENȚĂ DUMNEAVOASTRĂ în a gestiona sistemul de salvare 112 a LUAT VIAȚA OAMENILOR CARE V-AU DAT CREZARE, dar nu numai , NOI TOȚI am plătit pentru ca acest sistem să nu fie gestionat de un SOMNAMBUL .. De la ultima VICTIMĂ pe care PERFORMANTUL SISTEM 112 a făcuto nu s-a luat nici o decizie semnificativă ! Oameni buni acest sistem 112 nu este o INVENȚIE sau NOUTATE ABSOLUTĂ ..urmare se putea armoniza din timp si scurt timp cu ceea ce se face deja in țări cu TRADIȚIE in aplicarea sistemului 112 !!!! În realitate titlul de Doctor al Domnului RAED ARAFAT va avea cu voia lui sau nu un cuvânt de înaintare ..lipsă de respect, onoare și compasiune pentru familiile care și-au pierdut copii . De acum DEMISIA este tărzie și titlurile onorifice ar trebui să-i fie ridicate acestui om FĂRĂ .... să realizeze situația în care se află. Păstarea lui la comanda salvărilor de urgență e ca și cum ai aștepta doar clopotul bisericii și nici decum sirena ambulanței !!
Răspunde
0 0
Numar de telefon
07 Aug 13:17
A aparut un numar de telefon pe display care putea fi rapid conectat cu un nume si cu o adresa! LA FIECARE CAZ DE RAPIRE AR TREBUI TRIMIS SI UN ECHIPAJ MEDICAL: ACESTE VICTIME SUFERA FOARTE ADESEA TRAUME FIZICE SI PSIHICE!
Răspunde
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?