Protest la București: 3.000 de oameni au strigat, la 29 de ani de la Revoluție: „Jos comunismul!”

 

Mii de persoane au manifestat sâmbătă seară la București, dar și în alte orașe ale țării, Sibiu sau Cluj. Manifestanții au ieșit pentru a comemora victimele Revoluției din decembrie 1989 și pentru a striga împotriva ”hoției” de la guvernare.  "La Revoluție nu s-a murit pentru amnistia ticăloșilor". Este mesajul cu care mii de români au ieșit sâmbătă în stradă pentru a-i comemora pe eroii Revoluției. Oamenii s-au întâlnit la Piața Victoriei și au plecat în marș către Universitate. După ce au ajuns în Piața Universității, protestarii au ținut un moment de reculegere și au aprins lumânări în memoria celor care au murit în urmă cu 29 de ani.

”Oamenii ăia au murit pentru libertate, pentru democrație. E păcat de sângele care s-a vărsat. Degeaba și-au dat viața pentru democrație. Am fost la Revoluție, se repetă același scenariu. Nu vrem să fim conduși de hoți”, a spus unul dintre oamenii prezenți la protest. 

Redăm mai jos live text-ul protestului din 22 decembrie 2018:

Moment emoționant în Piața Revoluției: numele celor care și-au pierdut viața la Revoluție a fost citit de către sotia filosofului Mihai Șora, Eliza. 

În București, la ora 19:00, în jur de 3.000 de oameni protestau împotriva partidelor de guvernământ. Au existat și momente tensionate între cei care protestează și jandarmi, în momentul în care oamenii au vrut să ocupe o bandă suplimentară a străzii, în timp ce mărsăluiam spre Piața Universității. 

Protest și în Cluj-Napoca

Peste 200 de persoane au protestat, sâmbătă seara, pe bulevardul Eroilor din Cluj-Napoca faţă de Ordonanţa fiscală şi intenţia Guvernului de a da o ordonanţă pentru aministie şi graţiere, aceştia cerând demisia Executivului.

Câteva sute de sibieni protestează în faţa sediului PSD

Câteva sute de oamenii s-au strâns sâmbătă seara în faţa sediului PSD din Sibiu şi cer demisia Guvernului, într-un protest la care sunt prezenţi şi membri din filiala locală a USR, conduşi de liderul partidului, deputatul Dan Barna.

Sediul PSD Sibiu este păzit de câţiva jandarmi. Protestarii s-au strâns în locul unde zilnic, în ultimul an, s-a desfăşurat protestul mut a celor de la #văvedem din Sibiu.

Manifestarea este una paşnică. Majoritatea celor prezenţi la miting au venit cu steaguri şi vuvuzele.

La protest este prezent și Dacian Cioloș. 

(w500)

Numărul celor care protestează continuă să crească. La ora 18:00, peste 1000 de oameni erau în stradă și protestau împotriva amnistiei și grațierii. 

La marș participă și filosoful Mihai Șora.

Câteva sute de persoane au plecat, în jurul orei 17.15, în marș din Piața Victoriei către Piața Universității. Se scandează „Libertate!”, „Jos comunismul!”, ”Păcat, păcat de sângele vărsat”, ”Jos jandarmeria” și ”Jandarmeria apără hoția!”.

”Veniți cu noi, vă fură și pe voi”, mai strigă protestatarii. 

(w500) <p>Protest

Cei care au ieșit la protest vor să transmită un mesaj clar: lupta anti-corpuție este încă în picioare. ”Libertatea și dreptatea românilor este în pericol”, spun aceștia.

Ei mai afirmă că nu vor să se ajungă la situația de la Revoluție. ”Vrem libertate și vrem democrație”, spun protestatarii.

Protestul din Cluj începe la ora 18:00

Peste 4000 de clujeni au răspuns pozitiv, pe Facebook, la evenimentul „Fără ordonanțe! Jos mâinile de pe justiție & de pe banii noștri!„. Protestul este organizat de asociaţiile şi organizaţiile Delic, Umbrela Anticorupţie Cluj şi Corupţia ucide, scrie realitateadecluj.ro.

Protestatarii clujeni sunt aşteptaţi la ora 18 la Monumentul Memorandiştilor de pe Bulevardul Eroilor.

„În acest moment, coaliția de guvernare PSD-ALDE susținută de UDMR și minorități trebuie să plece acasă! Solicităm guvernului demisia și declanșarea alegerilor anticipate în cel mai scurt timp!

Noi, cetățenii Clujului, alături de cei din toată țara, vom fi curând în stradă pentru a ne asigura că ambele revendicări sunt îndeplinite. Este greu să mai găsim cuvinte care să descrie la adevăratele proporții dezastrul produs de coaliție prin abuzurile zilnice în toate palierele vieții noastre. Ştim doar că ajunge!

Nu vom tolera cu nici un preț adoptarea OUG-ului pentru grațiere și amnistie și în nici un caz adoptarea în 25 decembrie a OUG-ului anunțat de Teodorovici. Acești oameni vor duce prin aceste măsuri economia României la nivelul unei țări din Africa în următoarele zile. Vrem retragerea lor imediată!

Pentru guvern: Să nu îndrăzniți!

Pentru clujeni: E timpul să demonstrăm că suntem cetățeni ai României și avem conștiința socială să ne ridicăm din nou când nedreptatea devine lege!

Ne vedem în stradă sâmbătă și în toate momentele cheie care vor urma!” se arată pe pagina de Facebook unde a fost anunţat protestul, potrivit cluju.ro.

 

”Decembrie 1989.1116 de oameni au murit pentru libertate. Nu au murit pentru amnistia și grațierea ticăloșilor. Au murit pentru dreptate și pentru libertate. Acum, la mai puțin de 29 de ani, lupta lor riscă să fie în zadar. Libertatea și dreptatea sunt în pericol”, anunță, pe Facebook, inițiatorii acestui demers.

Participanții la eveniment sunt rugați să vină cu câte o candelă pentru a onora memoria celor care și-au pierdut ciața în urmă cu 29 de ani.

”Ne vom strânge la ora 16:00 în Piața Victoriei, iar la ora 17:00 vom pleca în marș spre Piața Universității pentru a aprinde candele și pentru a citi numele fiecărui erou. Ei au crezut în libertate în cele mai negre vremuri ale României. Voi credeți?”, mai spun organizatorii. Demersul a fost inițiat de organizațiile Rezistența, Corupția Ucide și Inițiativa România.

Mihai Şora a anunţat că va fi în Piaţa Victoriei din nou sâmbătă, avertizând în același timp asupra modului în care se instalează dictaturile.

„Dragi prieteni, întunericul unei dictaturi nu cade ca o ghilotină, fără umbre, neguri premonitorii. Se insinuează şerpeşte, pare molatic şi fără ţintă, te învăluie treptat, te adoarme şi apoi, fulgerător, te cotropeşte. Dar chiar hăul cel mai negru are, undeva, un punct slab: lumina. Pe mâine, la Girafă”, a scris Mihai Şora pe Facebook.

Protest și la Sibiu

În această seară, și sibienii ies din nou în stradă. Ei se vor aduna în Zona Liberă de Corupţie, după cum au numit spaţiul în care se adună, de un an încoace, în fiecare zi, la ora 12, pentru a-şi exprima nemulţumirea faţă de acutala guvernare a României, scrie Realitateadesibiu.net.

Diseară se vor strânge la ora 18, la manifestaţia numită “22 decembrie. Revoluţia noastră”, din faţa sediului PSD Sibiu.
“Regimul Dragnea s-a radicalizat definitiv: este cel mai anti-european regim activ acum în Europa. E o datorie să îi rezistăm – pentru a salva destinul european al României. Prin urmare, sâmbătă seara, în 22 decembrie, ne vom aduna în Zona liberă de corupție, lângă Piața Mare din Sibiu, pentru a protesta împotriva acestui regim malign. Au murit oameni acolo, acum 29 de ani, pentru ca România să devină europeană. Avem, față de ei și față de copiii noștri, datoria să le continuăm lupta”, spun organizatorii protestului.

Subiecte pe aceeași temăAdaugă părerea ta

  • Connect
Autorul este singurul responsabil pentru comentariile postate pe acest site si isi asuma in intregime consecintele legale, implicit eventualele prejudicii cauzate, in cazul unor actiuni legale impotriva celor afirmate.
Comentarii existente
0 0
Anna Anasha
23 Dec 02:58
Locuiesc în zona Militari . Din data de 21.Dec. începând cu ora 17:00 si continuand pana astazi 23.Dec. ora 1 dimineata , RDS a binevoit sa ne blocheze dreptul la serviciul de cablu si internet fiind total rupti de informații .Postul TV unic ce il urmăresc este Realitatea TV. Motivul stupid invocat de operatorul de la deranjamente a fost...DEFECTIUNI din CAUZA VREMII !!!! Dacă guvernanții penali nu au reușit să desființeze postul Realitatea TV , a găsit metoda de a vă bloca transmisiile catre telespectatorii fideli folosindu-se de cea mai mare companie de cablu si internet din țară: RDS ! Absolut toate serviciile au fost nefunctionale datorita " uraganelor , eruptiilor vulcanice, invazia ghetarilor de la poli " ce sau abătut peste zona , astfel invocând ca vremea este vinovată. Josnic si umilitor pentru RDS.
Răspunde
0 0
Gheorghe
23 Dec 04:47
2 In '89 au facut ''revolutia'' tot cu televizorul ! Acum tot de la televizor astepti REALITATEA !?
0 0
arabela iona
22 Dec 20:25
sunt putin cam prosti. ar trebuie sa strige ,,jos securismu!,,
Răspunde
0 0
SURMELIS ARGENTINA PUSA
22 Dec 19:08
TOTI CARE IES IN STRADA SUNT PLATITI DE ....REGALISTI SI DE MARIONETELE LOR DIN ...PNL , NU-I ASA ???
Răspunde
0 0
Dacă dl Grindeanu nu trada,am avea teme majore de discuta .
22 Dec 17:31
Dl Brucan numai a zis ca sunt teroristi si procaurtaura militara,care a mentinut teroarea comunistă,-zice ca e infractiunea de genocid.Dacă procuratura civilă ar citi ce spun dl Stan ca trebuie ucisi comunistii ,drumuri si multinaționale / si cei care au preluat puterea după 89.- adică dl Dincă,dl Dan Iosif si dl Măries,au făcut revolutia si dl Gelu Voican a furat-o-asta ce e ,domnule Rares Bogdan,inspiratorul luptei cu revoluțiia furata.?Dacă îi intrebi pe smenari,de corupti vor recita pe cei făcuti asa de justitia subordonată luptei politice.Voi continutai lupta cu hastagii,sau cu PDL,care a devalizat FPS ?
Răspunde
0 0
gogu
22 Dec 14:16
Si pe Dragnea & comp ii doare-n dos de ce vrea poporul sau plebea ... Zicea Tutea ceva interesant despre valoarea votului celui destept si a celui mai putin dotat intelectual.
Răspunde
0 0
Stan
22 Dec 13:08
Acum ori niciodata!!! Moarte tradatorilor, jefuitorilor,iliescieni comunisti bolsevici rusofoni ,din Romania! Marlanilor imbuibati de averi colosale va uram de moarte....
Răspunde
0 0
Jiji
22 Dec 13:56
6 Culmea este ca nici unul din ciorditori nu are o familie mare, probleme de sanatate sau altceva care sa justifice calicenia si prostia de a fura mult mai mult decit are nevoie. Majoritatea ciorditorilor au sume imense in conturi straine si acolo vor ramine intr-un final. Practic ciorditorii fura pentru altii !!! Pentru acele tari care asteapta coruptii si hotii din toate tarile inapoiate sa vina cu sacii de valuta !!! Sint tari care isi platesc cetatenii ca sa apere “siguranta” pe care o induc ciorditorilor ca sa vina sa isi depuna banii acolo. Intre timp tarile inapoiate imcearca continuu sa iasa din cercul ciorditorilor si nu pot din cauza SARACIEI generalizate si generate de ciorditori !!! Banana country !!!
0 0
Dle Grindeanu,participati la rebeliune ?
22 Dec 17:32
2 Dl Brucan numai a zis ca sunt teroristi si procaurtaura militara,care a mentinut teroarea comunistă,-zice ca e infractiunea de genocid.Dacă procuratura civilă ar citi ce spun dl Stan ca trebuie ucisi comunistii ,drumuri si multinaționale / si cei care au preluat puterea după 89.- adică dl Dincă,dl Dan Iosif si dl Măries,au făcut revolutia si dl Gelu Voican a furat-o-asta ce e ,domnule Rares Bogdan,inspiratorul luptei cu revoluțiia furata.?Dacă îi intrebi pe smenari,de corupti vor recita pe cei făcuti asa de justitia subordonată luptei politice.Voi continutai lupta cu hastagii,sau cu PDL,care a devalizat FPS ?
Afișează mai multe comentarii
print


Iti place noua modalitate de votare pe Realitatea.net?